Wednesday, February 20, 2019

ဆန္နဲ႔ပတ္သက္လို႔ဒီလိုေတြးမိတယ္






ကမ႓ာေပၚမွာ က်န္းမာေရးအထူးသတိထားသူေတြဟာသူတို႔ေန႔စဥ္စားေသာက္ေနတဲ့အစားအစာေတြထဲမွာလူကိုဥပါဒ္ေပးႏိုင္တဲ့ ဘာဓါတ္ပစၥည္းေတြပါဝင္ေနသလားဆိုတာအထူးသတိျပဳေလ့လာသုံးသပ္ၿပီးစိတ္ခ်ရမွစားသုံးပါတယ္။ 

ယေန႔ကမ႓ာေပၚမွာ ျပဳျပင္ထုတ္လုပ္ထားတဲ့စားစရာေတြေထာင္ေပါင္းမ်ားစြာရွိပါတယ္၊အဆိုပါစါးစရာ snacks ေတြထဲမွာ လုံျခံဳစိတ္ခ်ရတဲ့စားစရာဘယ္ႏွစ္မ်ိဳးပါဝင္ေနပါသလဲ ?ဆရာမႀကီးေဒါက္တာေဒၚခင္ႏြယ္ဝင္းေဟာေျပာခ်က္ေတြထဲမွာကမ႓ာမွာေကာျမန္မာမွာပါ autoimmune ေရာဂါ( ခုခံအားကစင့္ကလ်ားျဖစ္တဲ့ေရာဂါ)ေတြအျဖစ္မ်ားေနတဲ့အေၾကာင္းသူ႔ေဟာေျပာခ်က္ေတြထဲမွာနားေထာင္ရပါတယ္၊အခ်ိဳ႕ကေတာ့အစားအေသာက္အေနအထိုင္မဆင္ျခင္တဲ့အတြက္အူလမ္းေၾကာင္းမွာျဖစ္တဲ့ေရာဂါ ေတြျဖစ္ေနၾက တယ္လို႔ ေျပာပါတယ္၊

လူေတြအသိမ်ားၿပီး စားစရာမွာပါဝင္ႏိုင္တဲ့ထင္ရွားေသာဓါတုပစၥည္းေတြကေတာ့--ပိုးသတ္ေဆးအႂကြင္းအက်န္ pesticide residue အာဖလာေတာ့ဆင္ aflatoxins, gluten, frutose, artificial sweeteners,MSG Monosodium glutamate, food chemicals codex (FCC) နဲ႔မညီတဲ့ဆိုးေဆး၊စသည္ျဖင့္ရွိၾကပါတယ္။

ဒီေနရာမွာက်ေနာ္ေျပာခ်င္တာက gluten ဓါတ္အေၾကာင္းျဖစ္ပါတယ္။ ဂလူတင္ ဟာလူခႏၶာကိုယ္ရဲ႕ ခုခံအားျဖစ္ေပၚမႈကိုထိခိုက္ေစပါတယ္၊အူနရံတစ္ေလ်ာက္ပါးလႊာသြားေစတတ္ပါတယ္ တဲ့။ထင္ရွားတာကေတာ့Celiac disease ျဖစ္ပါတယ္၊ဒီေရာဂါဟာအတိုခ်ဳပ္ေျပာရရင္လူခႏၶာကိုယ္ရဲ႕အစါေခ်စနစ္ကိုဖ်က္ပစ္တတ္ပါတယ္၊ ဝမ္းေလွ်ာဝမ္းပ်က္မယ္ ဗိုက္နာမယ္ ဝမ္းဗိုက္ျပည့္ေနလိုခံစားရမယ္ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ေလ်ာ့လာမယ္ ေမာပန္းလြယ္မယ္  ဒီလကၡဏာေတြခံစားရလာႏိုင္တယ္။ဂလူတင္ဓါတ္က ဂ်ဳံ  ဘာလီ  rye လို႔ေခၚတဲ့ဂ်ဳံ႐ိုင္းေတြမွာ ပါတယ္ လို႔သုေတသီေတြကဆိုၾကပါတယ္။

ဂလူတင္ဓါတ္ဟာ ဆန္မွာပါေနသလားဆိုတာဆန္စပါးကိုအၿမဲေလ့လာေနတဲ့က်ေနာ္ကသိခ်င္လာတာပါ--ဆရာမႀကီးရဲ႕ေဟာေျပာခ်က္ေတြထဲမွာ ဂ်ဳံ ကေတာ့ေသခ်ာေပါက္ပါတယ္၊ ဂ်ဳံကျပဳလုပ္တဲ့ ေပါင္မုန္႔ ကိတ္မုန္႔ ဂ်ဳံေခါက္ဆြဲစတဲ့ စားစရာေတြကို ထမင္းလြတ္စားခဲ့တဲ့ သူလူနာေတြထဲမွာ Celiac ေရာဂါလကၡဏာအေျခအေနေတြေတြ႕ခဲ့ရတယ္လို႔ဆိုပါတယ္၊ သူကဆန္ဆိုေပမဲ့ GMO ဆန္ေတြကိုေျပာတာျဖစ္ပါတယ္၊ genetically modified ေပါ့။ ဆန္စပါး terminoligy ေတြနဲ႔အကြ်မ္းမဝင္လို႔ျဖစ္ပါလိမ့္မယ္၊ Hybrid rice အဖိုပင္  အမပင္ နဲ႔စိုက္ရတဲ့စပါးမ်ိဳးျဖစ္ပါလိမ့္မယ္။ ဦးသိန္းစိန္သမၼတႀကီးလက္ထက္ကစိုက္ပ်ိဳးေရးဝန္ႀကီးဌာနက႐ူးသြတ္ခဲ့တဲ့ ပုလဲသြယ္ စပ္မ်ိဳးစပါးျဖစ္ပါလိမ့္မယ္။ အဲဒီအခ်ိန္ကေတာ့ ဂလူတင္ ဓါတ္ကိုစမ္းသလား မစမ္းခဲ့ဘူးလား က်ေနာ္ေတာ့ မသိပါ။ သိသူေတြရွိရင္ မန္႔ေပးၾကပါအုံး။

ဆရာမႀကီးကေတာ့ သူပိုစ့္ထဲမွာ ဒီလိုေရးထားပါတယ္

" Gluten ဟာ ေအာက္ ေဖာ္ ျပ ပါ ျပႆနာ မ်ား ကိုု ျဖစ္ ေစ တတ္ တဲ့ အေၾကာင္း တစ္ပါး ထဲ မွာ ပါ ဝင္ ေန တာ ျဖစ္ ပါ တယ္။
၁. ရင္ပူ ျခင္း
၂. ေလထ ျခင္း/ ေလပြ ျခင္း
၃ ဗိုုက္နာ၊ ဝမ္းေလ်ာ၊ ဝမ္းခ်ဳပ္
၄. Autoimmune ေရာဂါ မ်ိဳးစံုု
၅. ပင္ပန္းနြမ္းလ် ၊ အားမရွိ
၆. ေခါင္း ကိုုက္
၇. ေသြး အားနည္း
၈. စိတ္ဓာတ္ က် ဆင္း ျခင္း
၉ . အရိုုးပါး ျခင္း
၁၀. မူးေဝတတ္ ျခင္း၊ နားအူျခင္း၊ ေလထြက္ ျခင္း
၁၁. အေရ ျပား ေရာဂါ မ်ိဳးစံုု၊ ဝဲနွင္းခူ
၁၂. သားသမီး မရ နိုုင္ ျခင္း
 ( autoimmune နွင့္ ဆက္စပ္ ေန တတ္ ပါ တယ္ )

ေရွးေရွး က အစားအစာ ေတြ နဲ႔ ယခုုေခတ္ အစားအစာ ေတြ ဟာ အရည္အေသြး မတူ ၾက ေတာ့ ပါ။
ေရွးေရွး က ေတာ့ သဘာဝ အတိုုင္း
ပိုုးသတ္ေဆး၊ ေပါင္းသတ္ေဆး၊
 ဓာတ္ေျမၾသဇာ မပါ
အေစ့ မ်ိဳးရိုု ဗီဇ က လည္း ပင္ကိုုယ္ သဘာဝ ျဖစ္ ပါ တယ္။

အခုု ေခတ္ မွာ က ေတာ့ -----
အေစ့ မ်ိဳးရိုုးဗီဇ ေတြ လဲ ေျပာင္း လဲ
ပိုုးသတ္ေဆး၊ ေပါင္း သတ္ေဆး
ဓာတ္ေျမၾသဇာ

သဘာဝ အေန နဲ႔ အစား အေသာက္ ေတြ ရဲ႕ ပံုုစံ ဟာ လည္း ေျပာင္းကုုန္ ျပီ မိုု႕ကိုုယ္ က ဒါ ေတြ ကိုု နားလည္ သေဘာ မေပါက္ ဖူး ဆိုု ရင္ ေရာဂါ သံသရာ မွာ ခ်ာခ်ာ လည္ ၾက ျပီ ျဖစ္ ပါ တယ္။

အဆိပ္ မ်ိဳးစံုု ျခံရံ ျပီး ေန ရ တဲ့ ဘဝ မွာ အစာ ပါ မေက် တဲ့ ရ လာဘ္ က ေတာ့ Autoimmune ေရာဂါ မ်ိဳးစံုု ပါ ပဲ။"

credit: To a better health

" ဆန္သည္ Gluten free မဟုုတ္ ပါ။ဆန္ က အေစ့ အမ်ိဳးအစား grains ေတြ ထဲ မွာ ပါ ေန ပါ တယ္။
ဆန္ ထဲ မွာ ပါ ေန တဲ့ gluten ရဲ႕ အမည္ က ေတာ့ Oryzeninျဖစ္ ပါ တယ္။
 ထိုု နည္း တူ စြာ ေျပာင္း ဖူး မွာ ပါ ေန တဲ့ gluten က Zein ျဖစ္ ပါ တယ္။"

credit: To a better health

ထိုင္းမွာ၂၀၁၆ခုႏွစ္ေလာက္ကဘုရင္ေဆြေတာ္မ်ိဳးေတာ္တစ္ေယာက္နဲ႔သိကြ်မ္းခဲ့ရၿပီးသူက Berry rice အေၾကာင္းကိုေျပာျပၿပီးဆန္နမူနာတစ္ထုတ္ေပးပါတယ္။

https://www.facebook.com/100006641833488/posts/1901186676779375/

 ေကာက္ညႇင္းငခ်ိတ္လိုအေရာင္အေသြးမ်ိဳးရွိပါတယ္။ health food အေနနဲ႔သူတို႔ မ်ိဳးစပ္ထုတ္လုပ္တာျဖစ္ပါတယ္--က်ေနာ္ထင္တာကေတာ့ အနည္းငယ္သာပါဝင္ႏိုင္တဲ့ ဂလူတင္ဓါတ္ကို agronomy နည္းပညာနဲ႔ဖယ္ထုတ္ပစ္လိုက္ၿပီး  Berry rice ဆိုၿပီးထုတ္လုပ္တာျဖစ္ပါလိမ့္မယ္။ ၂၀၁၆မွာ ထိုင္းကိုသြားေတာ့ Big C မွာ Berry rice နဲ႔ပတ္သက္တဲ့ promotion တစ္ခုလုပ္ေနတာေတြ႕ခဲ့ရပါတယ္။

https://www.facebook.com/100006641833488/posts/1910958569135519/

ဒီေန႔မနက္အေတြးေတြေပၚလာတာကေတာ့ျမန္မာဆန္ျပည္ပတင္ပို႔တဲ့အခါ အီးယူ က long grain rice ေတြကို prefencial treatment မေပးေတာ့ဘူးဆိုေတာ့ အလားတူရေနၾကတဲ့ ကေမ႓ာဒီးယား  လာအိုတို႔ထက္ျမန္မာကတပန္းသာေနတဲ့အေၾကာင္းဖတ္ရပါတယ္၊ ဘာေၾကာင့္လဲဆိုေတာ့ ျမန္မာကစပါးအမ်ိဳးစုံစိုက္ၾကလို႔ျဖစ္ပါတယ္။ long grain ကိုေလွ်ာ့ၿပီး medium grain တို႔ short grain တို႔ပို႔ႏိုင္တဲ့ အခြင့္အေရး ရွိေနတယ္ လို႔သုံးသပ္ၾကတယ္။ တကယ္ေတာ့ က်ေနာ္တို႔ဆီမွာ အရင္ေကာ အခုထိေကာ အစိုက္မ်ားတဲ့ စပါးအမ်ိဳးအစား တစ္ခုက ငစိန္ လို႔ေခၚတဲ့ medium grain ျဖစ္ပါတယ္။ ကမ႓ာမွာ medium grain ကိုသီးျခားစားသုံးၾကတဲ့ ေစ်းကြက္တစ္ခုရွိပါတယ္။ ထင္ရွားတာကေတာ့ အီဂ်စ္ ပါ။ အခုဆိုရင္ ထိုင္းဆန္ေခါက္ေဒါ့မာလီ long grain rice ဟာ ကမ႓ာအႏွံ့ပို႔ခဲ့ေတာ့ဆန္စားတဲ့ႏိုင္ငံတိုင္းလိုလို နဲ႔ဥေရာပေတြအထိက်ယ္က်ယ္ျပန္႔ျပန္႔ေရာက္ရွိပါတယ္။ စင္ကာပူမွာ ထိုင္းဆန္ပဲရွိေတာ့မညည္းမညဴႏိုင္ပဲႀကိတ္မွိတ္စားေနရပါတယ္။ဆန္အေနနဲ႔သာ အျမင္လွတာပါ။ ထမင္းခ်က္လိုက္တဲ့အခါ eating quality ကေတာ့ထိပ္တန္းမွာမရွိပါ။ တခါတေလေတာ့ လည္းေပၚဆန္း တို႔ မေနာ္သုခ တို႔လိုဆန္မ်ိဳးကခ်က္တဲ့ထမင္းစားခ်င္လာပါတယ္--  


က်ေနာ္လိုပဲထိုင္းဆန္ကိုအေျပာင္းအလဲစားခ်င္ေနၾကတဲ့ consumers ေတြလည္း ကမ႓ာေပၚမွာရွိၾကမွာပါ။ ေပၚဆန္းဟာလုံးရွည္ေတြအျမင္မ်ားေနတဲ့အတြက္ short and round grain ဟာအျမင္ဆန္းေနတတ္ပါတယ္။ ဒါေပမဲ့ေပၚဆန္းထုတ္လုပ္မႈဟာအျခားစပါးေတြနဲ႔ယွဥ္ရင္အထြက္ကအေတာ္အတန္နည္းေနပါတယ္။ ျပည္တြင္း ဝယ္လိုအား ကလည္းမ်ားပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ျပည္ပကိုပို႔တဲ့အခါ ျပည္တြင္းေစ်းထက္ပိုမရႏိုင္ေတာ့ လို႔ exporter ေတြလက္ေရွာင္ၾကပါတယ္၊ productivity တက္လာမယ္၊ ျပည္ပဝယ္လိုအားက တက္လာမယ္၊ ဆိုရင္ဒီဆန္ေခ်ာအမ်ိဳးအစားကို ေဒသေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ားမွာ တိုးခ်ဲ႕ စိုက္ပ်ိဳးလာၾကမယ္ဆိုရင္ေတာ့အလားအလာရွိတယ္လို႔ထင္ပါတယ္၊ ထိုင္းေတြလည္းသူတို႔ေခါက္ေဒါ့မာလီကို ကမ႓ာဆန္စားသုံးသူေတြအၾကားမွာ ႐ိုးအီလာေနၿပီဆိုတာသူတို႔လည္းသတိျပဳမိလာေနၿပီျဖစ္ပါတယ္။ ျဗဳန္းဆို short and round grain ေပၚဆန္း ကို သူတို႔ဆီမွာမ်ိဳးထုတ္လုပ္ က်ယ္က်ယ္ျပန္႔ျပန္႔ စိုက္ၿပီး အဆက္အသြယ္ေကာင္းတဲ့ သူတို႔က မ်ားကမ႓ာကိုမ်ားတင္ပို႔ လိုက္လို႔ေတာ့ က်ဳပ္တို႔တေတြဟုတ္ေပ့ရွိေနပါလိမ့္မယ္ ဆရာတို႔ေရ--

No comments: