Wednesday, October 22, 2014

ေပါင္းဆန္ဆိုုတာဘာလဲ

ဆီးခ်ိဳသမားေတြ fatty liver သမားေတြအတြက္ၿမန္မာႏိုုင္ငံမွာ အဆင္႔ၿမင္႔ ေပါင္းဆန္ parboiled rice ကိုုစူပါမားကတ္ေတြမွာေရာင္းခ်ေနပါၿပီ---
ဒီကေန႔ၿမန္မာ႔ေပါင္းဆန္မိတ္ဆက္ပြဲ ကိုုတက္ေရာက္ခဲ႔ပါတယ္၊ UMFCCI မဂၤလာခန္းမမွာ
က်င္းပၿပဳလုုပ္ခ႔ဲတာပါ၊ အမွန္ကေတာ႔ဒီပြဲကိုုတက္ေရာက္ခဲ႔တာဟာဦးေသာင္း၀င္းကိုုဂုုဏ္
ၿပဳခ်င္လိုု႔ပါ၊ ဦးေသာင္း၀င္းရဲ ႔မဆုုတ္မနစ္ေသာယုုံႀကည္ခ်က္နဲ႔ဆန္စက္ပိုုင္ရွင္မ်ားအသင္း
မွာစည္းရုုံးေဆာင္ရြက္ႏိုုင္ခဲ႔ လိုု႔ယခုုလိုုေအာင္ၿမင္မႈရခဲ႔တာပါ။ သူလည္းMAPCO မွာဒါရုုိက္
တာတစ္ဦးပါ။
လြန္ခဲ႔ေသာ၃ ႏွစ္ေလာက္ကဦးေသာင္း၀င္းဟာေပါင္းဆန္ထုုတ္လုုပ္ဖိုု႔ကိုုရူးသြတ္ခဲ႔သူပါ။
ပြင္႔ပြင႔္လင္းလင္းေၿပာရရင္ကုုန္သြယ္လယ္ယာအေတြ႔အႀကံဳကိုုအေၿခခံၿပီးစဥ္းစားတာ
ေႀကာင္႔ ဦးေသာင္း၀င္းရူးသြတ္တယ္လိုု႔စဥ္းစားမိခဲ႔တာပါ၊ အမွန္ေတာ႔ေခတ္ကေၿပာင္းေနပါ
ၿပီ၊ဆန္စက္ေလာကမွာကုုန္သြယ္လယ္ယာ ၀ယ္ သယ္ သို ႀကိတ္ လုုပ္ငန္းေတြနဲ႔အတူ
ၿဖတ္သန္းခဲ႔ရတဲ႔ ဆန္စက္ပိုုင္ရွင္ ႀကီးေတြေနရာမွာ လူငယ္ဆန္စက္လုုပ္ငန္းရွင္မ်ားအစား
ထိုုး၀င္ေရာက္ေနၿပီဆိုုတာသတိမၿပဳမိတာလည္းပါတာေပါ႔၊ (ဥပမာၿပရရင္ ဦးမိ်ဳးသူရေအး)
၃ႏွစ္ေက်ာ္ေလာက္ႀကာတဲ႔အခါမွာေတာ႔ ေပါင္းဆန္ တစ္ႏွစ္ ထုုတ္လုုပ္မႈ တန္ခ်ိန္ ၄ သိန္း
ေလာက္နဲ႔ ၂၀၁၅ ကုုန္ေလာက္ႀကရင္ ေပါင္းဆန္ထုုတ္လုုပ္ႏိုုင္တဲ႔ ဆန္စက္ ၃၀ေလာက္
ၿဖစ္လာေတာ႔မယ္ဆိုုတာသိရပါတယ္--
စပါးစိုုက္ပ်ိဳးထုုတ္လုုပ္မႈမွာစပါးအထြက္တိုုးေအာင္တစ္ဖက္တစ္လမ္းကေဆာင္ရြက္ေနသ
လိုုဆန္အထြက္ႏွဳန္း(recovery) တိုုးဖိုု႔လည္းလိုုပါတယ္၊ ေပါင္းဆန္ထုုတ္လုုပ္မႈေႀကာင္႔ဆန္
ပမာဏတိုုးတက္လာႏိုုင္ပါတယ္၊ ဒါလည္းသုုံးသပ္ႀကည္႔ရင္စပါးအထြက္တိုုးေအာင္လုုပ္သ
လိုုမ်ိဳးလိုု႔ယူဆႏိုုင္ပါတယ္။
ေနာက္တစ္ခုုကေမာင္တိုုင္ပင္တိုု႔အရြယ္ေတြအားလုုံးနားလည္ထားတာက parboiled rice
ကိုုၿပဳတ္ဆန္လုုိ႔ၿဖစ္ပါတယ္။ဒါကလည္းကုုန္သြယ္လယ္ယာ management မွာၿပဳတ္ဆန္ဆိုု
တဲ႔ နံမည္ ကေခၚရတာဆုုိးပါတယ္။ ဒီ process ကၿပဳတ္တာ(soaking)သိပ္မွမလုုပ္ေတာ႔
တာပဲ။ ေပါင္းတာ (steaming)ပဲလုုပ္တာဆိုုေတာ႔ ေပါင္းဆန္ လိုု႔ေၿပာင္းေခၚႀကရေအာင္
ဆိုုၿပီးေပါင္းဆန္ လိုု႔ေၿပာင္းေခၚခဲ႔တာပါ။ ဦးတိုုးႀကည္ လက္ထက္မွာ လိုု႔ ထင္ပါတယ္။ တကယ္ေတာ႔ေပါင္းဆန္ဆိုုတာကနံမည္ေလးေကာင္းပါတယ္၊ ၿပဳတ္ဆန္ဆိုုတာ အနံ႔ရွိၿပီး
အေရာင္မညီညာဘူး၊ဒါေႀကာင္႔ ေပါင္းဆန္ ဆိုုတာ crystal rice, pearl rice လိုု႔လည္း
ေခၚႀကပါတယ္။
ေပါင္းဆန္ဟာ glycemic index 40 ေလာက္ပဲရွိပါတယ္၊ Emata white rice ဆိုုရင္
၈၀-၉၀ ေလာက္ရွိပါတယ္၊ index ၿမင႔္ရင္ဆီးခ်ိဳသမားနဲ႔ မတည္႔ဘူးလိုု႔ဆိုုႏိုုင္ပါတယ္၊
brown rice basmati rice တိုု႔လည္း glysemic index နိမ္႔ပါတယ္။ ေနာက္တစ္ခုု
က oil content အလြန္နည္းပါတယ္။ ေန႔စဥ္ဆန္စားေနေတာ႔ အဆီ စားသလိုုမ်ိဳးၿဖစ္
ေနတာေပါ႔--ဆရာေဒါက္တာဦးခင္ေမာင္၀င္းေၿပာတာမွတ္သားဘူးပါတယ္၊ ဆန္အစား
မ်ားရင္ fatty liver ၿဖစ္တာေပါ႔ တဲ႔၊ ဒါေႀကာင္႔ ေပါင္းဆန္ စားရင္ fatty liver ၿဖစ္ဖိုု႔
အခြင္႔အလန္းနည္းသြားၿပီေလ။
၃ႏွစ္အတြင္းေပါင္းဆန္ထုုတ္လုုပ္တဲ႔ဆန္စက္ေတြအစီအရီ ေပၚလာ ပါၿပီ။ ၿပည္တြင္းက
စားသုုံးသူေတြ ေပါင္းဆန္ ကိုုေၿပာင္းလဲစားလာဖိုု႔ promotion လုုပ္ဖိုု႔ လို ေနပါၿပီ။
market research လုုပ္ရပါမယ္။ အရင္ဆုုံး Facebook ထဲမွာ parboiled rice page
ဖြင္႔ဖိုု႔ပါ။ ေမာင္တိုုင္ပင္တိုု႔ လည္း တတ္သမွ် မွတ္သမွ်ေတြေရးေပးပါမယ္။ေစ်းကြက္
ေပါက္ဖိုု႔အတြက္စဥ္းစားမိတာကေတာ႔-----
(၁) က်န္းမာေရးရႈေဒါင္႔ကဆန္ၿဖဴ လုုံးတီးဆန္ ထက္ဘယ္လုုိေကာင္းသလဲဆိုုတာေဖၚ
ၿပရန္
(၂) product labeling ကိုုေသခ်ာလုုပ္ရန္--ထမင္းခ်က္နည္းအပါအ၀င္ေဖၚၿပပါ--ေပါင္း
ဆန္လုုပ္ထားတဲ႔ မူရင္းဆန္အမ်ိဳးအစားေဖၚၿပပါ--
(၃) ထုုပ္ပိုုးမႈကိုု ပထမတန္းစားလုုပ္ပါ--၂ကီလိုု ၅ ကီလိုု ၁၀ ကီလိုုစသည္ၿဖင္႔ လုုပ္ပါ။
ထုုပ္ပိုုးမႈပစၥည္းကိုု အေကာင္းဆုုံးအသုုံးၿပဳပါ -- ကာလာ ၄ ေရာင္ရုုိက္ပါ။
(၄) ေဆြးေႏြးပြဲအမ်ိဳးမ်ိဳး ၿပဳလုုပ္ပါ။ MRTV 4 Skynet တိုု႔မွာၿပပါ။parboiled rice cooking
ကိုု OCEAN,City Martစသည္႔ေစ်း၀ယ္စင္တာမ်ားမွာ သရုုပ္ၿပခ်က္ၿပပါ--ထမင္းကုုိၿမည္း
ခိုုင္းပါ--
(၅) research အေနနဲ႔ cup rice ထမင္းကိုုဗူးတြင္ထည္႔ထားၿပီးေရေႏြးထဲႏွစ္လိုုက္ယုုံႏွင္႔
ေပါင္းဆန္ထမင္းပူပူ စားလိုု႔ရေအာင္စမ္းသပ္ႀကည္႔ပါ။တစ္ႏွစ္အတြင္းၿမန္မာေတြ ေပါင္းဆန္ စားလာပါ လိမ္႔မယ္။
MRF, Rice Miller’s Association, MAPCO အားလုုံးယခုုလိုု ေပါင္းဆန္ ကိုု ၃ ႏွစ္ေလာက္အတြင္း အဆင္႔ၿမင္႔ၿမင္႔ထြက္ေပၚလာေအာင္လုုပ္ ႏုုိင္ခဲ႔တဲ႔အတြက္ ဂုုဏ္ယူပါေႀကာင္း---

No comments: