Saturday, August 19, 2017

'Food Emperor' အိမ္မက္


ဒီတစ္ေခါက္ရန္ကုန္ေရာက္ေတာ့ Unique Quality ကကိုတင္ဦးကသူတည္ေထာင္ထားတဲ့Food Emperorကိုလိုက္ျကည့္ပါဟုဖိတ္ေခၚပါတယ္။ စံရိပ္ၿငိမ္ဖက္မွာေျမ၁.၅ဧကေပၚမွာေဆာက္ထားတဲ့ ၄ ထပ္အေဆာက္အဦးရွိရာကိုေခၚသြားပါတယ္။ ကားပတ္ကင္အျပည့္ႏွင့္ေျမယာရႈခင္းပါလုပ္ထားသျဖင့္လွပခန္႔ညားေနပါတယ္။ ေအာက္ထပ္ကေတာ့ စင္ကာပူ၊ဘန္ေကာက္ စတိုင္ food court ျဖစ္ပါတယ္။ ၃ ဖက္မွာ food stall စားေသာက္ဆိုင္မ်ားအျပည့္ရွိေနၿပီးအလယ္ေခါင္မွာေတာ့အပူအေအးေကာ္ဖီလက္ဘက္ရည္ ႏွင့္ snack အခ်ိဳ ့ေရာင္းခ်ေပးပါတယ္။ ေနာက္အလယ္မွာ customers မ်ားထိုင္စားေသာက္ႏိုင္တဲ့အရြယ္အစားမ်ိဳးစုံ ပရိေဘာဂမ်ားလုပ္ေပးထားပါတယ္--
Food stall ဆိုင္ေတြလိုက္ၾကည့္လိုက္ေတာ့ေခတ္မီၿပီးက်စ္က်စ္လစ္လစ္ရွိေသာဒီဇိုင္း food grade steel ပစၥည္းမ်ားျဖင့္ဆိုင္ခန္းမ်ားကိုဖြဲ႕စည္းတည္ေဆာက္ထားပါတယ္။ကိုတင္ဦးက " stall တစ္ခုကိုအစားအေသာက္ မိ်ဳးမတူ ၅ မ်ိဳးပဲေရာင္းခ်ခြင့္ျပဳထားတယ္ " လို႔ေျပာပါတယ္။ဝင္ဝင္ခ်င္း ပထမဆုံးဆိုင္က " မႏၲေလးၿမီးရွည္" ဆိုင္ပါ။ ဒီ food court မွာ အစားအေသာက္ ကိုပဲဆိုင္းဘုတ္တင္ခြင့္ျပဳထားပါတယ္။ ဘယ္ဆိုင္လဲစပ္စုၾကည့္ခ်င္လိုက္ေတာ့မႏၲေလး ဗထူးကြင္းၿမီးရွည္ဆိုင္ကိုေခၚဖြင့္ခိုင္းထားတာကိုး။ ဆန္ၫွပ္ေခါက္ဆြဲ၊ ဝက္အူစုံသဲစုံအသုတ္၊ဝက္ၿမီးသုတ္၊ ေတြလည္းရပါတယ္။
ကိုတင္ဦးကမႏၲေလးဆိုင္ေတြကိုအားေပးထားတာကိုေတြ႕ရတယ္။ေနာက္တစ္ဆိုင္က" မႏၲေလးမုန္႔တီ" လို႔ေတြ႕လိုက္ရေတာ့ ေပ်ာ္သြားပါတယ္။ေငြလက္ခံေနသူကိုေမးၾကည့္ လိုက္ေတာ့မႏၲေလးက နံမည္ႏွစ္လုံး ဆင္တူ ရဲ႕ဆိုင္ျဖစ္ေနတာေတြ႕ရပါတယ္။ မုန္႔တီကနန္းျကီး၊နန္းလတ္၊နန္းျပားေခါက္ဆြဲ၊ခႏုံထုပ္၊ မတ္ပဲဘယာေၾကာ္ စတာေတြလည္းရပါတယ္။သူနဲ႔ကပ္ရက္ကေတာ့"ပလာတာ" လို႔ေရးထားပါတယ္။ ခီးမားပလာတာ၊ပဲပလာတာ၊နံျပား၊ဆိတ္ခါးပတ္၊ၾကက္ခါးပတ္၊ ပဲျပဳတ္၊ပန္းေသးေခါက္ဆြဲ၊ေတြရပါတယ္။ဆိုင္နံမည္ေတာ့ မစပ္စုခဲ့ရပါဘူး--ေနာက္ကပ္ရက္ကေတာ့ "မုန္ဟင္းခါး" လို႔ အမည္ေပးထားပါတယ္--ေျမာင္းျမမုန္ဟင္းခါး၊ ေတာင္ငူမုန္ဟင္းခါး၊ရန္ကုန္မုန္႔ဟင္းခါး၊ အုန္းႏို႔ေခါက္ဆြဲ၊အစုံရပါတယ္။ တြဲဖက္စားသုံးရတဲ့ အေၾကာ္မ်ိဳးစုံ၊ ငါးဖယ္၊ဘဲဥ၊ ၾကက္အူ၊ၾကက္အခ်င္းတိုင္ငါးသေလာက္ဥ ပါေရာင္းခ်ေပးပါတယ္။
အဲဒီေဘးမွာ "ျမန္မာထမင္းဟင္း" လို႔ေရးထားၿပီး ျမန္မာဟင္းသားငါးအသီးအရြက္အမ်ိဳးမ်ိဳးရရွိႏိုင္ပါတယ္။ ပုံစားစားခ်င္လည္းရပါတယ္၊တစ္မယ္ခ်င္းလည္းစားလို႔ရပါတယ္။ သူကပ္ရက္ကေတာ့" တ႐ုတ္ထမင္းဟင္း" ဆိုင္ျဖစ္ပါတယ္။ ထူးျခားတာကေမာင္တိုင္ပင္တို႔ ငယ္ငယ္က ေလဟာျပင္ေစ်းမွာေရာင္းတဲ့ဟင္း၁ပြဲ ၅မူး တစ္မတ္ ဟင္းမ်ိဳးလိုပါပဲ။ ေဇာက္ပန္းကန္အေသးေလးေတြနဲ႔ တစ္ေယာက္စာေလးေတြအမ်ားႀကီးျပင္ထားပါတယ္။အခုေတာ့ ၂၀၀ က်ပ္နဲ႔ ၃၀၀က်ပ္ယူပါတယ္။ ျမန္မာေတြအႀကိဳက္ခ်ိဳခ်ဥ္ေၾကာ္၊ကုန္းေဘာင္ႀကီးေၾကာ္၊ အစိမ္းေၾကာ္၊ ဝက္နံ႐ိုးေၾကာ္၊ဝက္ေျခေထာက္စြပ္ျပဳတ္၊ ျပည္ႀကီးငါးကန္ဇြန္းရြက္ေၾကာ္၊ဝက္နံကင္၊အေခါက္ကင္၊အသဲကင္ ဟင္းရံအစုံရပါတယ္။ ေမာင္တိုင္ပင္တို႔ေခတ္က ၂း၅၀က်ပ္၊ ၃ က်ပ္ဆိုတစ္ေယာက္အဝစားႏိုင္ေပမဲ့ အခုေခတ္ေတာ့ ၁၅၀၀-၂၀၀၀ က်ပ္ေလာက္မွဝမယ္ထင္ပါတယ္--
ေနာက္တစ္ဆိုင္က' ရွမ္း' ဆိုင္ပါ။ရတဲ့အစားအစာေတြမွတ္မိသေလာက္ေျပာရရင္ ရွမ္းေခါက္ဆြဲ၊ အမဲသားလုံးေခါက္ဆြဲ၊ ရွမ္းထမင္းခ်ဥ္၊ ရွမ္းဟင္းထုတ္၊ ဝက္သားခ်ဥ္၊ဝက္ေခါက္ကင္၊ မုန္ၫွင္းခ်ဥ္ အစုံပါပဲ။ ေနာက္သူနဲ႔ကပ္ရက္ကလည္း ' ရွမ္းထမင္းဟင္း' တဲ့-- ရွမ္းစတိုင္ ဟင္းေတြအသုတ္ေတြနဲ႔ ရွမ္းဆန္ နဲ႔ ခ်က္တဲ့ထမင္းေစးေစး ေလးလည္းရပါတယ္။ကပ္ရက္ကေတာ့ ' ခ်စ္တီးထမင္းဟင္း' ပလပ္စတစ္လင္ပန္းေပၚမွာ ငွက္ေပ်ာရြက္ခင္းၿပီး ခ်စ္တီးထမင္းဟင္းပုံေရာင္းေနတာေတြ ့လို႔ စားခ်င္တဲ့ စိတ္ကိုၿမိဳသိပ္ထားရပါတယ္။ေမာင္တိုင္ပင္ႀကိဳက္တဲ့ သတ္သတ္လြတ္ဟင္းလည္းရပါတယ္။
ကိုရီးယား၊ ဂ်ပန္၊အစားအစာေရာင္းခ်တဲ့ဆိုင္ေတြလည္းေတြ႕ ေတာ့ ေတာ္ေတာ္စုံစုံလင္လင္ေလးေရာင္းခ်ေပးႏိုင္တာေတြ႕ ရပါတယ္။ ဆိုင္တိုင္းဆိုင္တိုင္းေစ်းႏႈန္းေတြေရးထားေတာ့ ေစ်းႀကီးတယ္ မတန္ဘူးဆိုတာစားသုံးသူေတြကိုယ္တိုင္ဆုံးျဖတ္ေရြးခ်ယ္စားသုံးႏိုင္ပါတယ္။ လင္ပန္းေတြ စားၿပီးသားပန္းကန္ေတြထားတဲ့ tray return ေနရာ ၂ ေနရာေလာက္ကိုသတ္သတ္မွတ္ထားေပးထားတဲ့အျပင္ စင္ကာပူ food stall ေတြမွာ ေတြ႕ သလိုတြန္းလွည္းနဲ႔ပန္းကန္လိုက္သိမ္းစားပြဲကိုရွင္းလင္းေပးတဲ့ အလုပ္သမားကိုလည္းယူနီေဖါင္းသတ္သတ္မွတ္မွတ္နဲ႔ တာဝန္ထမ္းေဆာင္ေနတာလည္းေတြ႕ရပါတယ္။
ေနာက္ဆုံးေျပာခ်င္တဲ့ ေႏြးေအး ေသာက္စရာ စားစရာ snack ေရာင္းေပးတဲ့ beverage ဆိုင္ပါ။ ျပင္ပလက္ဘက္ရည္ဆိုင္ေတြမွာရတတ္တဲ့ လက္ဘက္ရည္ေပါ့ ဆိမ့္၊က်ဆိမ့္၊ပုံမွန္၊ ႏို႔စိမ္းတီး၊ ေကာ္ဖီ၊မိုင္လို၊ အိုဗာတင္း၊ ကိုကာကိုလာ၊ပက္စီ၊ မက္စ္ကအစ ဆိုင္ေဖ်ာ္သစ္သီးေဖ်ာ္ရည္၊ေရႊရင္ေအး၊ဖါလူဒါ၊ကူလ္ဖီ ေရခဲသုတ္စတာေတြရတဲ့ အတြက္ဘယ္လိုမ်ားေရာင္းပါလိမ့္ လို႔ေမာင္တိုင္ပင္ စဥ္းစားေနမိပါတယ္။ အတြင္းပိုင္းဝိုင္းေတြမွာ ေအးေအးလူလူ စကားေျပာလို႔ရတဲ့ေနရာေတြမဟုတ္ပါဘူး။ စားစရာကိုအျမန္စားေနာက္လူေတြကိုေနရာေပးရမွာျဖစ္ပါတယ္။ကိုတင္ဦးကေတာ့ဆိုင္တိုင္းလိုလို self service ျဖစ္ပါတယ္။ ကိုယ္တိုင္ယူစနစ္ပါ။ စာႂကြင္းစားက်န္ပန္းကန္ နဲ႔ လင္ပန္းေနရာေတြထားဖို႔ေနရာဖန္တီးေပးထားေပမဲ့ ပန္းကန္ေတြလာသိမ္းၿပီး ေရေဆးတဲ့ေနရာပို႔ေပးၿပီးေဆးေၾကာၿပီးတဲ့ပန္းကန္ နဲ႔ လင္ပန္းေတြကိုလည္းဆိုင္ေတြကိုသူလိုအပ္ခ်က္အလိုက္ျပန္ထပ္ေပးၾကပါတယ္။ဒါေတြကိုစီမံႀကီးၾကပ္ေပးဖို႔ catering service manager အမိ်ဳးသမီးေတြလည္းသူ႔အခ်ိန္ပိုင္းအလိုက္ႀကီးၾကပ္ေပးရန္ခန္႔အပ္ေပးထာ။တယ္လို႔ေျပာပါတယ္။စားေနေသာက္ေနၾကသူေတြကိုၾကည့္လိုက္ေတာ့တကၠသိုလ္ေက်ာင္းသားေက်ာင္းသူေတြ႐ုံးသူ႐ုံးသားေတြတကူးတကလာစားေသာက္ၾကတဲ့မိသားစုေတြမ်ားပါတယ္။ ကိုတင္ဦးကို ျမန္မာ႐ိုးရာမုန္႔ပဲသေရစာေတြမေရာင္ဘူးလားလို႔ေမးေတာ့ ရန္ကင္းနားမွာေရာင္းတဲ့ျမန္မာ traditional snacks ဆိုင္ကမျကာခင္လာဆိုင္ဖြင့္မယ္ လို႔သိရပါတယ္။
အခ်ိန္ရွိတုံး အလယ္ထပ္ကဆိုင္ေတြလိုက္ၾကည့္ပါအုံးဆိုလို႔ အေပၚထပ္ကို escalator နဲ႔ တက္ခဲ့ပါတယ္။အေပၚထပ္ကိုေတာ့ sq ft နဲ႔ငွားတယ္။ KFC နဲ႔စကားေျပာေနတယ္။ ဗီယက္နမ္ဆိုင္ So Pro ဆိုင္၊ Baker Choice ကေတာ့ ကိုတင္ဦး ရဲ႕ CSI ကသင္တန္ဆင္းေတြနဲ႔ စင္ကာပူက Baker Talent တို႔ပူးေပါင္းဖြင့္လွစ္ထားတဲ့ ဂ်ဳံနဲ႔ ပတ္သက္တဲ့ snacks ေတြေရာင္းခ်ေပးပါတယ္။ ဆိုင္နဲ႔အတူ ေကာ္ဖီဆိုင္က်ဥ္းက်ဥ္းေလးလည္းဖြင့္ထားပါတယ္။
ေနာက္တစ္ဆိုင္ကေတာ့ Cafe Burma ေကာ္ဖီဆိုင္ပါ။ ျမန္မာမုန္႔အခ်ိဳ ့နဲ႔ ေကာ္ရည္ေခါက္ဆြဲစတဲ့ အဆာေျပစားႏိုင္တဲ့ snacks ေတြေရာင္းခ်ေပးပါတယ္။ ဒီေနရာမွာ မွန္ခန္းျဖစ္ေတာ့ အျပင္ဖက္ပတ္ဝန္းက်င္ရႈခင္းကိုၾကည့္ရင္း ကြန္ပ်ဳတာ laptop နဲ႔အလုပ္လုပ္ေနတဲ့ လူငယ္အခ်ိဳ ့လည္းေတြ႕ပါတယ္။ Star Bucks တို႔ Ban Khun Mae restaurant တို႔စတဲ့ ဆိုင္ေတြလည္းေနရာထိုင္ခင္းကိုလာၾကည့္ၿပီးစကားေျပာေနဆဲလို႔သိရပါတယ္။ ဒီအထပ္မွာ လား လား လား သိဒၶိရွင္ျမန္မာထမင္းဆိုင္ ကိုေတြ႕ လိုက္ရတာပါ။ အရင္က ၄ လမ္းထိပ္မွာ ကိုတင္ဦးတို႔ ညီအစ္ကိုယ္ တေတြဖြင့္ခဲ့တဲ့ ဆိုင္ပါ။ေနရာထိုင္ခင္းအသစ္၊ chef အသစ္ နဲ႔ တကယ့္ ျမန္မာထမင္းဟင္းေတြကိုသန္႔သန္႔ရွင္းရွင္း အရသာရွိရွိ နဲ႔ ေရာင္းခ်ေပးေနတာျဖစ္ပါတယ္။ဒီဒုတိယထပ္ကေတာ့ မိသားစုနဲ႔ ေအးေအးလူလူ ဆိုင္မွာ လာေရာက္စားေသာက္လို႔ေကာင္းတဲ့ ဆိုင္ေတြျဖစ္ပါတယ္။ ေစ်းလည္းသင့္တင့္မွ်တတဲ့ အတြက္လာေရာက္စားသုံးသူေတြမ်ားျပားတဲ့ အျပင္ျပည္တြင္းျပည္ပကဆိုင္ဖြင့္လိုသူေတြလည္းလာေရာက္စုံစမ္းေဆြးေႏြးေနၾကဆျဲဖစ္ပါတယ္။
ေနာက္ထပ္တစ္ထပ္ကေတာ့ တစ္ႏိုင္တစ္ပိုင္႐ုံးခန္းေတြအျပင္ ကုမၸဏီ႐ုံးခန္းေတြလည္းရွိပါတယ္။ ေမာင္တိုင္ပင္တို႔ ULS ႐ုံးကိုေတာင္အေပၚထပ္ ၂ ထပ္အနက္ ေစ်းသင့္ေလွ်ာ္တဲ့အခန္းကိုေရႊ ့ ဖို႔ ၫွိႏႈိင္းေနဆဲလို႔သိရပါတယ္။အေပၚဆုံးထပ္ကိုေတာ့ လူ ၇၀ ေလာက္ဆန္႔ဝင္ႏိုင္တဲ့ခန္းမ တစ္ခုရွိၿပီး ေဆြးေႏြးပြဲေတြက်င္းပဖို႔ လုပ္ထားပါတယ္။လူနည္းၿပီး မြန္းက်ပ္တဲ့ ၿမိဳ ့ထဲမွာ မလုပ္ခ်င္ပါက လွည္းကူး က C Point မွာသြားေရာက္လုပ္ကိုင္ဖို႔ လည္းခ်ိတ္ဆက္ထားပါတယ္။
စီးပြားေရးမေကာင္းဘူးမေကာင္ဘူးေျပာေနေပမဲ့ လုပ္ငန္းရွင္ေလး ကိုတင္ဦးခမ်ာ လုပ္စရာအလုပ္ေတြတန္းစီေနပါတယ္။သူ႔ လုပ္ငန္းေတြကိုအၾကမ္းဖ်င္းၾကည့္ၿပီး ေအာက္ဆုံးထပ္ ကိုျပန္ဆင္းလာခဲ့ပါတယ္။ မႏၲေလးမုန္တီဆိုင္ေရွ ့မွာ ကိုတင္ဦး နဲ႔ ၂ ေယာက္သြားတန္းစီၿပီး ေခါက္ဆြဲ နန္ျပားသုတ္ ၂ ပြဲ မတ္ပဲ ဘယာေၾကာ္ ၁ ပြဲမွာလိုက္ပါတယ္-- ထုံးစံအတိုင္း ကိုတင္ဦး က ဆီေလွ်ာ့ ထည့္ဖို႔ မွာၾကားေနပါတယ္။ ကိုတင္ဦး ကိုပိုင္ရွင္မွန္းလည္းမသိပါဘူး-- ပိုက္ဆံကို တင္ဦး မေပးေစပဲ ေမာင္တိုင္ပင္ ပဲရွင္းလိုက္ပါတယ္။ မုန႔္ပြဲ ကိုလင္ပန္းနဲ႔သယ္ယူလာၿပီးလြတ္ေနတဲ့ စားပြဲခုံေပၚတင္လိုက္ၿပီးတဲ့ အခ်ိန္မွာ ေဘးကစားေနသူကိုၾကည့္လိုက္ေတာ့ ကိုေအာင္သူ နဲ႔ မသင္းထြဋ္ တို႔ဇနီးေမာင္ႏွံျဖစ္ေနတာေတြ႕ လိုက္ရပါတယ္။တစ္ေယာက္နဲ႔ တစ္ေယာက္အံ ့အားသင့္ေနၾကၿပီး ကိုေအာင္သူကထိုင္ရာကထကာ ' အကိုသံပုရာေရ ေသာက္မယ္မဟုတ္လား ကိုတင္ဦးေကာ' ဆိုၿပီးတစ္ဆက္တည္းေမးလိုက္ေတာ့ တူတူပဲေျပာလိုက္ပါတယ္။ သူတို႔ လည္း မႏၲေလး မုန္႔တီလာစားၾကတာပါ။
----
----
----
----
----
----
----
----
----
----
----
----
----
----
----
----
----
----
----
----
" ဖိုးဖိုး ဖိုးဖိုး ဖိုးဖိုး-- ေခ်ာ ေခ်ာ " ဆိုၿပီး ေျမးငယ္ ေဘးနားမွာ လာေအာ္ေတာ့ မွ စင္ကာပူမွာ မိုးေလးတစိမ့္စိမ့္ ရြာေနတာနဲ႔ ေန႔ခင္းျကီးမွာ အိပ္ေပ်ာ္သြားလိုက္တာ ရန္ကုန္ က ဘီလီယံနာ ကိုတင္ဦး ရဲ႕ food emperor တည္ေထာင္မယ္လို႔ေျပာတဲ့အေပၚစိတ္စြဲၿပီး အိပ္ေပ်ာ္သြား လိုက္တာကိုး-- ရန္ကုန္မွာ H1N1 ဗိုင္းရပ္စ္ေၾကာင့္ လူတုပ္ေကြးေတြအျဖစ္မ်ားေနလို႔ ဆိုင္မွာ လူမလာမွာကိုစိုးရိမ္မိတာလည္းပါေသး-- ဘာေတြမက္မွန္း ကိုမသိေတာ့ပါဘူး-- မိုးတြင္း ေန႔ လည္ခင္းအိမ္မက္ရယ္--
ေမာင္တိုင္ပင္
၂၆-၀၇-၂၀၁၇

No comments: