Saturday, August 19, 2017

ေစ်းကြက္သေဘာတရား

တစ္ေန႔က ေမာင္တိုင္ပင္တို႔တေတြ marketing မွာ အိမ္နီးခ်င္းယိုးဒယားကိုမလိုက္ႏိုင္တဲ့အေၾကာင္းအရင္ကပိုစ့္ေတြမွာေရးခဲ့ဘူးၿပီ--ေက်ာ္တို႔ျမန္မာေတြယိုးဒယားကိုစစ္ႏိုင္လို႔ရွိရင္ယိုးဒယားလက္မႈပညာရွင္ေတြေခၚလာၿပီးရြာတည္ေပးတယ္--အလုပ္ေပးတယ္--သူတို႔အဆက္အႏြယ္ေတြကတဆင့္ျမန္မာအခ်ိဳ ့ဆီအႏုပညာပိုးေလးေတြကူးစက္သြားလို႔သာေတာ္ေသးတယ္လို႔ေျပာရမလိုပဲ--
အိုင္ဒီယာေပါ့ ဗ်ာ -- အႏုပညာအိုင္ဒီယာ--ဒါေလးဒီလိုဖန္တီးလိုက္ရင္ basis ကဒါေတာ့ ဒါပဲ-- ဒါေပမဲ့ artist Idea ေလးေပါင္းစပ္ေပးလိုက္ေတာ့ တန္ဖိုးကနည္းနည္းတက္သြားတာေပါ့--one village one product လုပ္တုံးကလည္းအရင္စီးပြားကူးသန္းဝန္ႀကီးလက္ထက္ကႀကိဳးပမ္းအားထုတ္ခဲ့ဘူးပါရဲ႕ -- ျမန္မာရဲ႕ ထုံးစံအတိုင္းေကာက္႐ိုးမီးျဖစ္သြားတာကေတာ့ ႏွေမ်ာစရာပါ--အစားအေသာက္ေတြ အႏုပညာလက္မႈ ပစၥည္းေတြ သက္ဆိုင္ရာ ေက်းလက္ေတြမွာလုပ္တဲ့ အခါ ေစာနကေျပာတဲ့ အိုင္ဒီယာ လိုေနတာရယ္ ဆြဲေဆာင္တဲ့ ထုပ္ပိုးမႈ မျဖစ္တာရယ္ေၾကာင့္ ဝယ္သူကို မဆြဲေဆာင္ႏိုင္ခဲ့ဘူး--ျမန္မာ ႐ိုးရာမုန္႔ snack ေတြအမ်ားႀကီးပါ--သန္႔ရွင္းစြာ ထုတ္ လုပ္ဖို႔ရယ္ ေစ်းကြက္ဆြဲေဆာင္ႏိုင္တဲ့အိုင္ဒီယာ တစ္ခု ကို value adding အေနနဲ႔ေပါင္းစပ္ထုတ္လုပ္ ဖို႔ လိုေနတာပါ--
ဥပမာ tea leave ဆိုတဲ့ ကုန္ပစၥည္းဆိုရင္တ႐ုတ္ျပည္ အဂၤလန္ အိႏၵိယ စတဲ့ ႏိုင္ငံေတြမွာ လက္ဘက္ခင္းေတြရွိႀကတယ္--တ႐ုတ္ျပည္ဆိုရင္ အဖိုးတန္ပစၥည္းမ်ိဳးကိုထုပ္ပိုးတဲ့ ပက္ကင္ မ်ိဳးနဲ႔လက္ဘက္ေျခာက္ကိုသန္႔ရွင္းသပ္ရပ္စြာထုပ္ပိုးေစ်းကြက္တင္တယ္-- အျမတ္တႏိုးလက္ေဆာင္ေပးၾကတယ္--ေမာင္တိုင္ပင္တို႔ အလုပ္လုပ္စဥ္က အဲလိုလက္ေဆာင္မ်ိဳးခဏခဏရခဲ့ဘူးေတာ့ အဖိုးတန္ပစၥည္းတစ္ခုခုလားေပါ့ --ေဖါက္ၾကည့္လိုက္ေတာ့ လက္ဘက္ေျခာက္ Chinese tea ျဖစ္ေန ေရာ--အိမ္ကလူေတြက ရီၾကတာေပါ့ -- လက္ဘက္ ေျခာက္ ကိုေရေႏြးခပ္ေသာက္ၾကည့္ေတာ့ ျမန္မာလက္ဘက္ေျခာက္ေသာက္သလိုပါပဲ--အရသာ လည္းမခံတတ္ဘူး-- လက္ဘက္ နဲ႔ ပတ္သက္တဲ့ products ေတြထဲမွာ ျမန္မာမွ လြဲ ၍ ဘယ္မွာမွမရွိေသာ ထုတ္ကုန္တစ္ခုရွိပါတယ္ -- အဲဒါကေတာ့ လက္ဘက္စို ပါ--fermented tea pickles အေနနဲ႔ ကမ႓ာကသိပါတယ္--အရသာအမ်ိဳး ၄-၅ မ်ိဳး ဖန္တီးႏိုင္ပါတယ္--တြဲဖက္စားသုံးႏိုင္တဲ့ ပဲအေျကာ္စုံ ပုဇြန္ေျခာက္ ပိုးေကာင္ေၾကာ္ ငါးေပါက္သီး စတာေတြ နဲ႔လည္းဖန္တီးထားပါတယ္ -- လက္ဘက္ထမင္း လိုမ်ိဳးrecepi ေတြလည္း ျမန္မာ႐ိုးရာအစားအေသာက္ အျဖစ္ ဖန္တီးထားပါတယ္ ထုပ္ပိုးတဲ့ ဘူး လွလွ ေလးေတြနဲ႔ လည္းေစ်းကြက္တင္ထားတာေတြလည္းေတြ႕ရပါတယ္--အဲေတာ့ လက္ဘက္စို fermented tea pickles က ကမ႓ာ့ေစ်းကြက္မွာ ဘာေၾကာင့္ မထိုးေဖါက္ ႏိုင္ရမွာလဲ--ျမန္မာဘီယာ နဲ႔ ျမန္မာ႐ိုးရာလက္ဘက္သုတ္ေလးနဲ႔ ၿမီးၿပီး ဇယက္မင္းစည္းစိမ္ကို ခံစားႏိုင္ပါတယ္-- ဘာေၾကာင့္ တြင္တြင္က်ယ္က်ယ္ မလုပ္ၾကေသးတာလဲ--ေက်ာ္တို႔ ျမန္မာေတြက ေလွႀကီးထိုး႐ိုး႐ိုး တယ္ႀကိဳက္ျကတာကိုး--
ဒီေန႔မနက္ NTUC Fair Price မွာေစ်းဝင္ဝယ္ေတာ့ဒီအေတြးေတြေပၚလာပါ--ယိုးဒယားေတြ marketing လုပ္တတ္လိုက္ၾကတာ--ေက်ာ္ ဓါတ္ပုံ ႐ိုက္တင္ထားတဲ့ rice products ေတြကျမန္မာမွာအကုန္ရွိသဗ်-- ေပၚဆန္းမွ မဟုတ္ဘူး-- ဧည့္မထ မွမဟုတ္ဘူး ရွားရွားပါးပါး delicacies ေလးေတြ ရွာၾကံေစ်းကြက္တင္ႀကည့္ပါလား ဗ်ာ -- ေရွးက မင္းေတြပြဲေတာ္ တည္ရာမွာခ်က္ေပးရတဲ့ သေလးဆန္ လိုမ်ိဳးဆို အေရာင္ေတာက္ေအာင္ ဖြဲစင္သြားေအာင္ ယင္ဖိုမွ မသန္းဘူးေသးတဲ့ အပ်ိဳေတာ္ ေတြကပုဝါပါးပါး နဲ႔ပြတ္ေပးရတဲ့သေလး ဆန္ေပါ့ဗ်ာ--စပါးအမည္က ၿမီးေကာက္ စပါး ဆန္ျဖစ္သြားခ်ိန္ၾကေတာ့ ၿမီးေကာက္မေခၚေတာ့ ဘူး-- ဇီယာဆန္ တဲ့--မြန္ေတြစားတဲ့ မြန္ဘုရင္ တပင္ေရြထီးပြဲေတာ္ တည္တဲ့ အီကရဲ အီကရင္ဆန္--ဘယ္လိုအရသာရွိတယ္ -- ဘယ္လိုအားရွိတယ္ -- မြန္သူရဲေကာင္း သမိန္ဘရမ္း တ႐ုတ္လူစြမ္းေကာင္း ဂါမဏိ နဲ႔ စီးခ်င္းမထိုးမီ အီကရဲဆန္ ကခ်က္တဲ့ ထမင္းကို အျပည့္အေမာက္စားၿပီးမွ စီးခ်င္းထိုးခဲ့ တာ-- စသည္ျဖင့္Product promotion လုပ္ ႏိုင္တာပဲဗ်ာ--marketing ကိုပိုင္ႏိုင္ေအာင္လုပ္ၾကပါ--products အသစ္ေတြထုတ္ၿပီး ေစ်းကြက္အသာစီး ရေအာင္ လုပ္ၾကပါ---


No comments: