Sunday, October 24, 2010

စီးပြားေရး ဖြံၿဖိဳးတိုးတက္ေရး အတြက္ သီးႏွံရိတ္သိမ္း ခ်ိန္လြန္ နည္းပညာ ၏ အခန္းက႑


ရိတ္သိမ္းခ်ိန္လြန္နည္းပညာသည္ ျမန္မာႏုိင္ငံ၌ ၁၉၈၀ ခုႏွစ္ တစ္၀ိုက္ကစတင္၍ ေကာက္ပဲသီးႏွံလုပ္ငန္းႏွင့္ ဆက္စပ္ေနေသာ လုပ္ငန္းႏွင့္ လူပုဂၢိဳလ္မ်ားအၾကား ေခတ္စားလာခဲ့ပါသည္။ ကမၻာေပၚ၌လည္း ၁၉၇၀ ခုႏွစ္ ေက်ာ္ေက်ာ္ေလာက္ခန္႔မွ လူအမ်ား အာ႐ံုျပဳလာသည့္ နည္းပညာရပ္ တစ္ခု ျဖစ္ပါသည္။ ၁၉၇၅ ခုႏွစ္က က်င္းပျပဳလုပ္ခဲ့ေသာ ကမၻာ့ကုလသမဂၢ အထူးညီလာခံ၌ " ဖြံ႔ၿဖိဳးဆဲႏုိင္ငံမ်ား၌ ရိတ္သိမ္းၿပီး သီးႏွံမ်ား ေလလြင့္ဆံုး႐ႈံးမႈကုိ ေလ်ာ့ခ်ႏုိင္ေရးအတြက္ ဦးစားေပး ေဆာင္ရြက္သြားရန္၊ ယင္းသုိ႔ ေဆာင္ရြက္ရာတြင္ လာမည့္ (၁၀)ႏွစ္တာ ကာလျဖစ္သည့္ ၁၉၈၅ ခုႏွစ္၌ ျဖစ္ေပၚႏုိင္ သည့္ ေလလြင့္ဆံုး႐ံႈးမႈ၏ ၅၀% ေလ်ာ့က်သြားေရးကုိ ေဆာင္ရြက္ရန္" ဟု ဆံုးျဖတ္ခ်က္ ခ်ခဲ့ပါသည္။အဂၤလိပ္အမည္မွာ post harvest technology ျဖစ္ပါသည္။ harvest ကုိ ရိတ္သိမ္းျခင္းဟု ျမန္မာဘာသာျပန္ထားေသာ္လည္း လံုး၀ၿပီးျပည့္စံုၿပီဟု မဆိုႏုိင္ပါ။ အဂၤလိပ္ဘာသာ၌ "harvest" ဟူေသာ စကားရပ္သည္ ေကာက္ပဲသီးႏွံမ်ား ရိတ္သိမ္းျခင္းသာမက ႏွစ္ရွည္အပင္မ်ားမွ သစ္သီးမ်ား ခူးဆြတ္ျခင္း၊ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ (vegetables)မ်ား ခူးျခင္း၊ တူးေဖၚျခင္း၊ အာလူး၊ ကန္စြန္းဥ စသည့္ ေျမေအာက္တြင္ရွိေသာ သီးႏွံမ်ား တူးေဖၚျခင္း၊ ငါးကန္မွ ငါးမ်ားေဖၚယူျခင္း၊ ပင္လယ္ကမ္းနီး၌ ငါးဖမ္းျခင္း၊ သစ္ေတာတြင္ သစ္၀ါးမ်ား ခုတ္ျခင္းတို႔ကုိလည္း harvest ဟူေသာ စကားလံုးကုိပင္ အသံုးျပဳၾကပါသည္။ သုိ႔ေသာ္ "ရိတ္သိမ္းျခင္း" ဆိုေသာ ျမန္မာစကားသည္ အသံုးမ်ားေသာေၾကာင့္ post harvest ကုိ " ရိတ္သိမ္းခ်ိန္လြန္ " ဟူ၍ ၁၉၈၀ ခုႏွစ္ တစ္၀ုိက္က ျမန္မာမႈျပဳခဲ့ျခင္း ျဖစ္ပါသည္။
" ရိတ္သိမ္းခ်ိန္လြန္ " ဟူေသာ စကားရပ္သည္ ဆန္စပါး လုပ္ငန္းစဥ္အတြင္း၌သာ အသိမ်ားခဲ့ၿပီး စုိက္ပ်ိဳးေရးက႑ႏွင့္ ဆက္စပ္ေသာ ပုဂၢိဳလ္မ်ား၊ အဖဲြ႕အစည္းမ်ား အေနျဖင့္ ၾကားဘူးယံုသာ ၾကားဘူးၾကၿပီး၊ ရိတ္သိမ္းခ်ိန္လြန္ လုပ္ငန္းမ်ား အေရးပါမႈကုိ ေကာင္းစြာသေဘာေပါက္ နားလည္ျခင္း မရွိၾကေသးပါ။
စီမံကိန္း စီပြားေရးစနစ္ က်င့္သံုးစဥ္ကာလ၌ ရိတ္သိမ္းခ်ိန္လြန္နည္းပညာသည္ အရည္အေသြးေၾကာင့္ ေလလြင့္ဆံုး႐ံႈးမႈ (qualitative losses)ႏွင့္ အေရအတြက္အရ ေလလြင့္ဆံုး႐ံႈးမႈ (quantitative losses) မ်ား ကိုေဇာင္းေပးေလ့လာ ပညာေပးခဲ့ပါသည္။ ယေန႔ (၂၁)ရာစု၊ ၂၀၁၀ ခုႏွစ္၌ ေကာက္ပဲသီးႏွံမ်ား စုိက္ပ်ိဳးထုတ္လုပ္သည္မွ စားသံုးသူလက္ထဲ ေရာက္ရွိသည္အထိ လုပ္ငန္း အဆင့္မ်ားကုိ ပုဂၢလိကပုိင္းမွ အေကာင္အထည္ေဖၚ ေဆာင္ရြက္လုပ္ကုိင္ေနၿပီျဖစ္ရာ ပုဂၢလိကပုိင္း အေနျဖင့္ ၄င္း၏ အက်ိဳးစီးပြား ကာကြယ္ႏုိင္ရန္အတြက္ ေလလြင့္ဆံုး႐ံႈးမႈမရွိေအာင္ တတ္ႏုိင္သမွ် လုပ္ေဆာင္သြားမည္သာ ျဖစ္သည္။ ၄င္းျပင္ သီးႏွံႏွင့္ ပတ္သက္၍ ယေန႔ (၂၁)ရာစု၊ ၂၀၁၀ ခုႏွစ္၌ နယ္ပယ္က်ယ္ျပန္႔လာၿပီ ျဖစ္ပါသည္။ ဆန္စပါး၊ ပဲမ်ိဳးစံု၊ ေျပာင္း၊ ဆီထြက္သီးႏွံစသည့္ (durable products)သာမက ပ်က္စီးရန္ လြယ္ကူသည့္ သစ္သီး၊ ဟင္းသီးဟင္းရြက္၊ ဥ၊ စားဖိုေဆာင္ သီးႏွံမ်ားျဖစ္သည့္ (perishable products)မ်ား၏ ရိတ္သိမ္းခ်ိန္လြန္ အပုိင္းမ်ားကုိပါ ဦးစားေပး ထည့္သြင္းေဆာင္ရြက္ေနၿပီ ျဖစ္ပါသည္။
ယခင္က လယ္ယာစုိက္ပ်ိဳးေရးႏွင့္ ဆည္ေျမာင္း၀န္ႀကီးဌာနက စပါးရိတ္သိမ္းခ်ိန္ ကာလ၌ လယ္သမားမ်ားသို႔ ပညာေပး ေက်ညာခ်က္မ်ားကုိ ေန႔စဥ္ထုတ္ သတင္းစာမ်ား၌ ေဖၚျပ သည့္အခါ စပါးသီးႏွံႏွင့္ ပတ္သက္၍ ရိတ္သိမ္းခ်ိန္လြန္ အခ်ိန္၌ ေတာင္သူလယ္သမားမ်ား ဂ႐ု မစုိက္မႈေၾကာင့္ စပါးအရည္အေသြး က်ဆင္းလာႏုိင္မႈ အေၾကာင္းကုိ ေဖၚျပျခင္း မရွိခဲ့ပါ။ သုိ႔ေသာ္ ၂၀၀၉ ခုႏွစ္က စတင္၍ စပါးရိတ္သိမ္းသည့္ အခ်ိန္၌ ထုတ္ေ၀ခဲ့ေသာ ေန႔စဥ္ထုတ္ ျမန္မာ့သတင္း စာမ်ား၌ စပါးအစုိဓါတ္ ၀င္လိုက္ထြက္လိုက္ျဖစ္မႈေၾကာင့္ စပါးအဆစ္က်ိဳးမ်ား ျဖစ္လာႏုိင္ပံု၊ အဆစ္ က်ိဳးစပါးမ်ား ပါ၀င္လာပါက ဆန္ႀကိတ္ခြဲရာတြင္ က်ိဳးေၾကႏုိင္ပံုတို႔ကုိ ပညာေပးလႈံ႕ေဆာ္ထားသည့္ အေရးအသားမ်ားကုိ စတင္ဖတ္႐ႈေနရၿပီ ျဖစ္ပါသည္။ ဤအခ်က္သည္ တိုင္းျပည္၌ ရိတ္သိမ္းခ်ိန္ လြန္နည္းပညာကုိ စုိက္ပ်ိဳးေရး အပါအ၀င္ ျပည္သူအမ်ားက အေလးထားလာၿပီျဖစ္ေၾကာင္း၊ လူသိ မ်ားလာၿပီျဖစ္ေၾကာင္း ေျပာႏုိင္ပါသည္။ ရိတ္သိမ္းခ်ိန္လြန္နည္းပညာ ကမၻာေပၚ၌ ေခတ္စားလာခဲ့ သည့္ခ်ိန္မွာ ၁၉၇၀ ခုႏွစ္မ်ား တစ္၀ိုက္က ျဖစ္ခဲ့ရာ ျမန္မာႏုိင္ငံ၌ ႏွစ္ေပါင္း (၄၀)ကာလ ေရာက္ခါနီးမွ ရိတ္သိမ္းခ်ိန္လြန္နည္းပညာသည္အေရးႀကီးပါလားဆိုသည့္ အသိ၀င္ေရာက္လာ ျခင္းကုိ ႀကိဳဆိုၾကရမွာ ျဖစ္ပါသည္။
ရိတ္သိမ္းၿပီးေနာက္ ေလလြင့္ဆံုး႐ႈံးမႈ (post harvest losses)သည္ ၁၉၈၀ ခုႏွစ္ တစ္၀ိုက္က ကမၻာတစ္၀ွမ္းလံုးက အာ႐ံုစူးစုိက္ ခဲ့ၾကပါသည္။ တုိင္းျပည္ ေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ား၌ အဓိက စုိက္ပ်ိဳးသည့္ သီးႏွံ၏ post harvest losses မ်ားကloss assessment နည္းပညာမ်ား အသံုးျပဳ၍ ေလ့လာၾကပါသည္။ ေလလြင့္ဆံုး႐ံႈးမႈ ရာခိုင္ႏႈန္းမည္မွ် ရွိႏုိင္သည္ကုိ စူးစမ္းေလ့လာ အကဲျဖတ္ ခဲ့ၾကပါသည္။ ျမန္မာႏုိင္ငံတြင္လည္း အုတ္ဖို၊ လွည္းကူး စသည့္ ေဒသမ်ား၌FAO အကူအညီျဖင့္ ဆန္စပါး ရိတ္သိမ္းၿပီးေနာက္ပုိင္း ေလလြင့္ဆံုး႐ႈံးမႈကုိ ေလ့လာခဲ့ရာ ၅.၂% ခန္႔ ရွိႏုိင္သည္ဟု ပညာရွင္မ်ားက တြက္ခ်က္ခဲ့ပါသည္။ ၄င္းျပင္ ASEAN ႏုိင္ငံမ်ားအတြင္း ဆန္စပါး ေလလြင့္ဆံုး႐ံႈးမႈသည္ ၁၀.၃၇%ခန္႔ ရွိႏုိင္သည္ဟု အကဲျဖတ္ ၾကပါသည္။ ဤသည္မွာလည္း ေခတ္ကာလအေလ်ာက္ ပညာရွင္မ်ားက အမ်ိဳးမ်ိဳးအကဲျဖတ္ တြက္ခ်က္ထားျခင္းသာ ျဖစ္ပါသည္။ ႏွစ္ေပါင္း (၄၀)နီးပါး ၾကာျမင့္လာသည့္အခါ နည္းပညာမ်ား ျမင့္မားလာျခင္း၊ ပါ၀င္ပတ္သက္သူတိုင္း က ဂ႐ုတစုိက္ ေဆာင္ရြက္လာၾကျခင္းတို႔ေၾကာင့္ ေလလြင့္ဆံုး႐ံႈးမႈသည္ ေကာက္ပဲသီးႏွံမ်ားအပုိင္း၌ အေရးပါမႈ ပမာဏမွာ တျဖည္းျဖည္း နည္းပါးလာခဲ့ပါသည္။ အျခားစားနပ္ရိကၡာျဖစ္သည့္ အသီး အႏွံမ်ား၊ သစ္သီး၀လံမ်ား၊ ဟင္းသီးဟင္းရြက္မ်ား၊ ဥမ်ား၊ သားငါးမ်ားႏွင့္ စပ္လ်ဥ္းသည့္ ရိတ္သိမ္း ခ်ိန္လြန္နည္းပညာမ်ားအေပၚ၌ အာ႐ံုစူးစုိက္မႈ ေျပာင္းလဲလာခဲ့ပါသည္။
ဤအခ်က္မွာ မဆန္းလွပါ။ ဖြံ႕ၿဖိဳးတိုးတက္ဆဲ ႏုိင္ငံမ်ားအဖို႔ အဓိကသီးႏွံ (staple food) မ်ား၏ ေလလြင့္ဆံုး႐ံႈးမႈမ်ားမွာ ရွိေနႏိုင္ဆဲျဖစ္ၿပီး၊ အရည္အေသြး အဆင့္အတန္းျမင့္ေသာ အစားအစာမ်ားကုိ အမ်ားျပည္သူလူထု မစားသံုးႏုိင္ဘဲ အရည္အေသြးညံ့ေသာ၊ အလယ္အလတ္ရွိ ေသာ သီးႏွံမ်ား၊ စားစရာမ်ား၊ သားငါးမ်ားကုိသာ စားသံုးၾကရဆဲ ျဖစ္ပါသည္။ ျမန္မာႏုိင္ငံ၌ စီမံကိန္းစီးပြားေရးစနစ္ က်င့္သံုးခဲ့စဥ္ ကုန္သြယ္^လယ္ယာမွ တတိုင္းတျပည္လံုး စာသံုးရန္ ဆန္ျဖန္႔ ျဖဴးခဲ့ရာတြင္ ၃၅ မွတ္၊ ၂၅ မွတ္ ဆန္ကုိ ျပည္သူအမ်ားစုက ေခ်းမမ်ားႏုိင္ပဲ စားသံုးခဲ့ၾကရပါသည္။ (၂၁)ရာစု၊ ၂၀၁၀ ခုႏွစ္၌ ေအာက္ေျခလူတန္းစား အလုပ္သမားမ်ား၊ ေက်းရြာရွိ စားသံုးသူမ်ားပင္ လွ်င္ ၁၅ မွတ္ေအာက္ထစ္ရွိသည့္ ဆန္ျဖဴျဖဴေဖြးေဖြးကုိပဲ ေျပာင္းလဲစားသံုးေနၾကၿပီ ျဖစ္ပါသည္။ ဤအခ်က္သည္ ျမန္မာလူမ်ိဳးမ်ား ဆန္စားသံုးမႈပံုစံ ပါရာဒိုင္း ေျပာင္းလဲသြားၿပီဟု ေျပာစမွတ္ ျပဳခဲ့ပါသည္။ ထိုေၾကာင့္ တိုးတက္ဖြံ႕ၿဖိဳးၿပီး ႏုိင္ငံမ်ား၌ ေလလြင့္ဆံုး႐ံႈးမႈသည္ အဓိက ျပႆနာ မဟုတ္ဘဲ အရည္အေသြးႏွင့္ supply chain management မ်ား အပုိင္း၌သာလွ်င္ အာ႐ံုစူးစုိက္ေလ့ ရွိသည့္ အေလ့အထမ်ား ျဖစ္ေပၚလာခဲ့သည္။ လြန္ခဲ့ေသာ ႏွစ္ေပါင္း (၃၀)ခန္႔က ျမန္မာႏုိင္ငံတြင္ စူပါမားကတ္မ်ား အနည္းငယ္သာ ရွိပါသည္။ ထိုအခ်ိန္က စားသံုးသီးႏွံမ်ားႏွင့္ ပတ္သက္၍ မ်ားေသာအားျဖင့္ ျပည္သူမ်ားသည္ ေစ်းမ်ား၌သာ ၀ယ္ယူစားသံုး ခဲ့ၾကပါသည္။ အရည္အေသြးမွာ လည္း သာမန္ထက္ နိမ့္ပါသည္။ ရန္ကုန္ၿမိဳ႕၌ အရည္အေသြးျမင့္ေသာ စားသံုးသီးႏွံမ်ား ေရာင္းခ်သည့္ ေစ်းမ်ား ရွိခဲ့ေသာ္လည္း ျပည္သူတိုင္း ၀ယ္မစားႏုိင္ပဲ ေၾကးေရတတ္ အထက္လႊာမွ ျပည္သူမ်ားကပဲ ၀ယ္ယူစားသံုးၾကပါသည္။ ယေန႔ (၂၁)ရာစုႏွစ္၊ ၂၀၁၀ ခုႏွစ္ City Mart, OCEAN စသည့္ စူပါမားကတ္မ်ား၌ အရည္အေသြး အဆင့္ျမင့္ေသာ ဆန္၊ ပဲမ်ိဳးစံု၊ သစ္သီး၊ ဟင္းသီးဟင္းရြက္၊ စားစရာမ်ားကုိ လွပေသသတ္စြာ ထုပ္ပုိးထားၿပီး ေရာင္းခ်လ်က္ရွိသည္ကုိ ျမင္ေတြ႕လာရၿပီ ျဖစ္ပါ သည္။ သုိ႔ေသာ္လည္း ႏုိင္ငံ၏ အစိတ္အပုိင္း အနည္းငယ္မွ်သာရွိေသာ ၿမိဳ႕ေနလူတန္းစားမ်ားသာ လွ်င္ လက္လွမ္းမွီေနသည့္ အေျခအေနမ်ိဳးသာ ျဖစ္ပါေသးသည္။
ေလလြင့္ဆံုး႐ံႈးမႈ losses သည္ စီမံကိန္းစီးပြားေရးစနစ္ က်င့္သံုးခဲ့စဥ္က ေအာက္ေျခ တြင္ ေလ်ာ့ရဲရဲႏုိင္ျခင္းေၾကာင့္ မည္သည့္ေနရာ၌ မည္ကဲ့သုိ႔ လုပ္ခဲ့ပါက ယိုေပါက္မ်ား ပိတ္သြားႏုိင္ သည္ဆိုသည့္ အေတြးအေခၚအရ ေျပာဆိုလုပ္ကုိင္ၾကျခင္း ျဖစ္ပါသည္။ ယေန႔ (၂၁)ရာစုႏွစ္၊ ၂၀၁၀ ခုႏွစ္၌ ပုဂၢလိက က႑ကသာလွ်င္ ဦးေဆာင္အလုပ္လုပ္လ်က္ရွိရာ ပုဂၢလိကလုပ္ငန္းပီပီ အလိုလို ေနရင္း ယိုေပါက္မရွိေစရန္ ေဆာင္ရြက္လုပ္ကုိင္သြားၾကၿပီး၊ ကုန္ထုတ္လုပ္မႈကုိ ကုန္က်စရိတ္ အနည္းဆံုးႏွင့္ ေဆာင္ရြက္ႏုိင္ရန္ supply chain တစ္ေလွ်ာက္ မည္ကဲ့သုိ႔ေသာ ရိတ္သိမ္းခ်ိန္လြန္ နည္းပညာမ်ားကုိ အသံုးျပဳလွ်င္ ေကာင္းမည္ဆိုသည့္ အခ်က္မ်ားသာလွ်င္ အေရးပါလ်က္ ရွိေနပါ သည္။
ထိုေၾကာင့္ ၂၁ ရာစုႏွစ္၊ ၂၀၁၀ ခုႏွစ္၌ ရိတ္သိမ္းခ်ိန္လြန္နည္းပညာ၏ အခန္းက႑ သည္ ေကာက္ပဲသီးႏွံမ်ား၌သာမက သစ္သီး၀လံ၊ ဟင္းသီးဟင္းရြက္၊ ဥမ်ား၊ သားငါးမ်ား အပုိင္းမ်ား ၌လည္း အေရးပါလာၿပီဟု ဆိုႏုိင္ပါသည္။ လူသားမ်ား၏ စားနပ္ရိကၡာႏွင့္ စပ္လ်ဥ္း၍ တိုင္းျပည္တိုင္း လိုလို အရည္းအေသြးျမင့္ေသာ စားစရာမ်ားကုိ ေတာင္းဆိုလာၾကပါသည္။ စုိက္ပ်ိဳးထုတ္လုပ္သည္မွ စားသံုးသူလက္ထဲေရာက္သည္အထိ စားစရာမ်ားကုိ လွပေသာ ထုပ္ပုိးမႈမ်ားျဖင့္ ေရာက္ရွိလာမွသာ လွ်င္ စားသံုးသူမ်ားက လက္ခံလာမည္ ျဖစ္ပါသည္။ ၂၁ ရာစုႏွစ္၌ စားသံုးသီးႏွံမ်ား ထုတ္လုပ္သည္မွ စ၍ စားသံုးသူလက္ထဲ ေရာက္သည္အထိ supply chain တစ္ေလွ်ာက္တြင္ ရိတ္သိမ္းခ်ိန္လြန္ နည္းပညာရပ္မ်ာကုိ သူေနရာႏွင့္သူ အသံုးခ်သြားႏုိင္ေသာေၾကာင့္ ရိတ္သိမ္းခ်ိန္လြန္နည္းပညာရပ္ မ်ားကုိ အာ႐ံုစူးစုိက္ေနဆဲ ျဖစ္ပါသည္။
ယခင္ ဆယ္စုႏွစ္မ်ားက ေတာင္သူလယ္သမားမ်ား ေကာင္းႏုိးရာရာကုိ ေရြးခ်ယ္ စုိက္ပ်ိဳးသည့္ သီးႏွံမ်ားကုိ စားသံုးသူမ်ားက ၀ယ္ယူစားသံုး ၾကရပါသည္။ ၂၁ ရာစုႏွစ္၌ စားသံုးသူ ေတာင္းဆိုလာသည့္ စားသံုးသီးႏွံမ်ားကုိပဲ ေတာင္သူလယ္သမားမ်ားက ေစ်းကြက္ကုိၾကည့္၍ စုိက္ပ်ိဳး လာၾကပါသည္။ ေစ်းကြက္၏ ေတာင္းဆိုမႈအရ သီးႏွံေရြးခ်ယ္ စုိက္ပ်ိဳးသည့္အခါ ရံဖန္ရံခါ ေတာင္သူ လယ္သမားမ်ားသည္ တြက္ဆမႈ လြဲမွားသြားေသာေၾကာင့္ အ႐ံႈးေပၚခဲ့သည့္ အေျခအေနမ်ိဳးလည္း ရွိခဲ့ဘူးပါသည္။ ၂၀၀၇ ခုႏွစ္က ခရမ္းသံုးခြ၌ ျဖစ္ေပၚခဲ့သည့္ ခရမ္းခ်ဥ္သီး အ႐ံႈးေပၚမႈမ်ိဳးသည္ ထိုေဒသရွိ ေတာင္သူလယ္သမားမ်ားအတြက္ ႀကီးမားေသာ သင္ခန္းစာတစ္ခုပင္ ျဖစ္ပါသည္။ ထိုေၾကာင့္ လယ္သမားမ်ားအတြက္ ေစ်းကြက္သတင္း အခ်က္အလက္ market information သည္ အေရးပါလာပါသည္။ ျမင္းပဲြမ်ား ရွိစဥ္က ျမင္းပဲြတစ္မ်ား ပလူပ်ံေအာင္ ေရးသားထြက္ေပၚလာ သကဲ့သုိ႔ သီးႏွံေစ်းကြက္ အလားအလာ "တစ္" မ်ားကုိ ဂ်ာနယ္မ်ားက ေဇာင္းေပးေရးသားလာၾကပါ သည္။ လြန္ခဲ့ေသာ (၄-၅)ႏွစ္က သရက္စိုက္ပ်ိဳးမႈသည္ မိ႐ိုးဖလာ အစဥ္အလာအတိုင္း စုိက္ပ်ိဳးခဲ့ ၾကပါသည္။ ထိုေၾကာင့္ အရည္အေသြးမ်ား သာမန္ႏွင့္ သာမန္ေအာက္၌သာ ရွိပါသည္။ စိန္တလံုး သရက္သီးသည္ ကမၻာေက်ာ္သင့္ေသာ္လည္း (၂၁)ရာစုႏွစ္၊ ႏုိင္ငံတကာ စားသံုးသူမ်ား၏ အရည္ အေသြးအေပၚ အေလးထားမႈ၊ အရည္အေသြး၏ အေရးပါမႈကုိ သတိမျပဳမိသည့္ သရက္ၿခံရွင္မ်ား သည္ ထိုအခ်ိန္က သရက္စုိက္ပ်ိဳး ထုတ္လုပ္ရာတြင္ ရိတ္သိမ္းခ်ိန္လြန္နည္းပညာရပ္မ်ားကုိ အသံုးျပဳ ေကာင္းမွန္း မသိခဲ့ၾကပါ။ အစဥ္တစုိက္္ပညာေပးမႈမ်ားေၾကာင့္ (၂၁)ရာစု၊ ၂၀၁၀ ခုႏွစ္၌ ျမန္မာသရက္သီးကုိ ျပည္ပသုိ႔ အတိုင္းအတာတစ္ခုအထိ တင္ပုိ႔ႏုိင္ခဲ့ၿပီ ျဖစ္ပါသည္။ သရက္သီးႏွံ၏ supply chain တစ္ေလွ်ာက္ ရိတ္သိမ္းခ်ိန္လြန္နည္းပညာမ်ား အသံုးခ်ၿပီး အရည္အေသြး ထိန္းသိမ္းျမႇင့္တင္ႏုိင္ခဲ့ေသာေၾကာင့္ ယခုကဲ့သုိ႔ေသာ ကနဦး ေအာင္ျမင္မႈမ်ိဳးကုိ ရရွိခဲ့ျခင္း ျဖစ္ပါသည္။ သရက္သီးကုိ ဥပမာေပး၍ ေအာင္ျမင္မႈရလာႏုိင္ပံုကုိ တင္ျပရျခင္း ျဖစ္ပါ သည္။
အထက္အပုိဒ္၌ ေဖၚျပခဲ့သည့္ ေတာင္သူလယ္သမားမ်ား ေကာင္းႏုိုးရာရာ စုိက္ပ်ိဳး ခဲ့သည္မ်ားကုိ စားသံုးသူမ်ားက စားသံုးၾကရသည့္ အေလ့အက်င့္သည္ ေခတ္ေဟာင္းက အျပဳအမူ မ်ား ျဖစ္ပါသည္။ ျပည္ပတင္ပုိ႔သည့္ ေကာက္ပဲသီးႏွံမ်ား အပုိင္းကုိ ၾကည့္လွ်င္လည္း ေတာင္သူလယ္ သမား ေကာင္းႏုိးရာရာ စုိက္ပ်ိဳးထုတ္လုပ္သည့္ သီးႏွံမ်ားကုိ ျပည္တြင္းေစ်းကြက္က ၀ယ္ယူၿပီး ျပည္ပတင္ပုိ႔ ေနၾကျခင္းသာ ျဖစ္ပါသည္။ ပုဂၢလိက ပုိ႔ကုန္လုပ္ငန္း ရွင္မ်ားကုိ အစဥ္တစိုက္ တိုက္တြန္းေျပာဆိုေနေသာ အခ်က္မွာ တိုးတက္ဖြံ႕ၿဖိဳးေသာ ႏုိင္ငံမ်ား၌ လုပ္ကုိင္ေနၾကေသာ စနစ္ျဖစ္သည့္ supplier buyer စနစ္ကုိ လုပ္ကုိင္သြားၾကရန္ ျဖစ္ပါသည္။ Australia ၌ Wheat Grower Association သည္ ဂ်ံဳစုိက္ပ်ိဳးထုတ္လုပ္သူမ်ား ေပါင္းစည္းပါ၀င္ေသာ အသင္းျဖစ္ၿပီး၊ ျပည္ပ၀ယ္ယူသူမ်ား ၀ယ္လိုေသာ ဂ်ံဳသီးႏွံ အမ်ိဳးအစားကုိသာ စုိက္ပ်ိဳးၾကၿပီး ေစ်းကြက္ ၏ ေစ်းႏႈန္းကုိလည္း ထိန္းခ်ဳပ္ထားႏုိင္ ၾကပါသည္။ regular supplier buyer စနစ္သည္ ျပည္ပ၀ယ္သူႏွင့္ ႏွစ္စဥ္ခ်ိန္ဆက္ၿပီး ျပည္တြင္း၌ ျပည္ပမွ ၀ယ္လိုသည့္ သီးႏွံအမ်ိဳးအစားမ်ားကုိ ေရြးခ်ယ္စိုက္ပ်ိဳးေစ ျခင္းမ်ိဳး ျဖစ္ပါသည္။ ဆန္စပါးလုပ္ငန္း၊ အထူးျပဳကုမၸဏီတစ္ခုျဖစ္ေသာ ဧရာဟသၤာကုမၸဏီသည္ regular supplier buyer ပံုစံမ်ိဳးကုိ က်ယ္က်ယ္ျပန္႔ျပန္႔ မဟုတ္ေသာ္လည္း တႏုိင္တပုိင္ လုပ္ကုိင္ေနသည္ကုိ ေတြ႕ရပါသည္။ ဧရာဟသၤာသည္ မေလးရွားႏုိင္ငံ BERNASွ သုိ႔ အင္းမရဲေဘာ္စပါးကုိ ျပည္တြင္း၌ contract farming ျဖင့္ စုိက္ပ်ိဳးေစကာ ျပည္ပသုိ႔ အထူးဧည့္မထ brandိ ကုိ ၁၅ မွတ္၊ ၁၀ မွတ္ ဆန္မ်ားအျဖစ္ တင္ပုိ႔ေရာင္းခ်လ်က္ရွိေၾကာင္း သိရပါသည္။ အထူးျပဳကုမၸဏီျဖစ္ေသာ ဧရာဟသၤာ သည္ အင္းမရဲေဘာ္ စပါးမ်ိဳးေစ့ ထုတ္လုပ္သည္မွအစ ျပည္ပတင္ပုိ႔သည္အထိ supply chain လုပ္ငန္းစဥ္မ်ားကုိ လုပ္ကုိင္ေနျခင္းျဖစ္၍ regular supplier buyer စနစ္ျဖင့္ လုပ္ကုိင္သည္ဟု ဆိုရမည္ ျဖစ္ပါသည္။ အထူးျပဳဆန္စပါးကုမၸဏီမ်ား ေပၚေပါက္လာသည္မွာ တစ္ႏွစ္ခန္႔သာ ရွိပါေသးသည္။ ႏုိင္ငံေတာ္မွ ျဖစ္ေစခ်င္ေသာ supply chain လမ္းေၾကာင္းသည္ ႏွစ္စဥ္၀ယ္ယူရန္ ေသခ်ာသည့္ regular supplier buyer စနစ္ျဖစ္ေၾကာင္း သတိျပဳလာမိသည္ႏွင့္အညီ အျခားကုမၸဏီမ်ားလည္း ဤလမ္း ေၾကာင္းအတိုင္း လုပ္ကုိင္သြားပါက သမား႐ိုးက် တင္ပုိ႔ေနသည့္ ၂၅ မွတ္ ဆန္ေပ်ာက္သြားၿပီး၊ တန္းျမင့္ဆန္မ်ား တင္ပုိ႔ႏုိင္သည့္ အပုိင္းသုိ႔ အခ်ိန္တိုအတြင္း ေရာက္ရွိသြားႏုိင္ပါသည္။
ယခင္ကစပါးရိတ္သိမ္းခ်ိန္လြန္နည္းပညာသည္ ေလလြင့္ဆံုး႐ႈံးမႈေလ်ာ့နည္းေစရန္အတြက္သာ အာ႐ံုစူးစုိက္ခဲ့ ပါသည္။ ဂ်ပန္ရိတ္သိမ္းခ်ိန္လြန္နည္းပညာ ေလ့လာသူမ်ားသည္ ဆန္ စပါးႏွင့္ စပ္လ်ဥ္း၍ အရသာ (taste)ကုိပါ အေျခခံ၍ ေလ့လာခဲ့ပါသည္။ ဆန္၏ အရသာကုိ ရိတ္သိမ္းခ်ိန္လြန္အပုိင္းသာမက ဆန္စပါးစုိက္ပ်ိဳးစဥ္ကာလ အေျခအေနမ်ားႏွင့္ ဆက္စပ္၍ ေလ့လာခဲ့ၾကပါသည္။ ဥပမာျပရလွ်င္ ဆန္အျဖစ္ သုိေလွာင္ထားစဥ္ကာလအတြင္း ဆန္သည္ ေကာင္းမြန္စြာ ေျခာက္ေသြ႕ေနပါက ရက္ၾကာၾကာ သုိေလွာင္ထားႏုိင္ေသာ္လည္း အေျခာက္လြန္သည့္ အတြက္ ဆန္၏ အရသာကုိ ထိခိုက္ႏုိင္ေၾကာင္း ေဖၚထုတ္ေလ့လာခဲ့ပါသည္။ ထိုေၾကာင့္ ထမင္းအရ သာရွိေစရန္ ထမ္းမခ်က္မီ ဆန္ကုိ အခ်ိန္အတိုင္းအတာတစ္ရပ္အထိ ေရစိမ္ေပးရန္လိုအပ္ေၾကာင္း၊ အေလာတႀကီး ေရစိမ္ေပးပါက ဆန္တြင္ အက္ေၾကာင္းမ်ား ျဖစ္ေပၚႏုိင္ေၾကာင္း၊ ထိုေၾကာင့္ ျဖည္းၫႇင္းစြာ ေရစိမ္ေပးရန္လိုအပ္ေၾကာင္း ဖတ္႐ႈေလ့လာခဲ့ရပါသည္။ သုိ႔ျဖစ္၍ moisture conditioning technology သည္ ဆန္အရသာႏွင့္ ပတ္သက္၍ အေရးပါလာၿပီး high pressure and temperature အသံုးျပဳ၍ ေျခာက္ေသြ႕ေနေသာ ဆန္သားတြင္ ေရဓါတ္ကုိ ေပါင္းစပ္ေပးျခင္းျဖင့္ အရသာကုိ တိုးတက္ေကာင္းမြန္ၾကပါသည္။ ဆန္မ်ားကုိ metallic vapour coating လုပ္ထားေသာ ထုပ္ပုိးပစၥည္းမ်ားျဖင့္ ထုပ္ပုိးပါက ၾကာရွည္သုိေလွာင္ႏုိင္သည့္အျပင္ ဆန္အရသာကုိလည္း ေကာင္းမြန္ေစသည္ဟု ဆိုပါသည္။
ရိတ္သိမ္းခ်ိန္လြန္နည္းပညာႏွင့္ စပ္လ်ဥ္း၍ လက္တေလာ ျမန္မာႏုိင္ငံ၌ အာ႐ံုစူးစုိက္ သင့္မည့္ သီးႏွံႏွင့္ လုပ္ငန္းအဆင့္မ်ားကုိ ေအာက္ပါအတိုင္း ေဖၚထုတ္တင္ျပပါသည္ -
(က) သီးႏွံမ်ား
(၁) ဆန္စပါး
(၂) ပဲမ်ိဳးစံု
(၃) ႏွမ္း
(၄) ေျပာင္း
(၅) သစ္သီး၀လံ (သရက္၊ နာနတ္၊ လိေမၼာ္)
(၆) ဟင္းသီးဟင္းရြက္
(၇) စားဖိုေဆာင္သီးႏွံ (ၾကက္သြန္၊ င႐ုတ္၊ အာလူး)
(၈) ေရခ်ိဳငါး၊ပင္လယ္ငါး၊ ပုဇြန္၊ အမဲသား၊ ဆိတ္သား၊ အျခားပင္လယ္စာမ်ား
(ခ) လုပ္ငန္းအဆင့္မ်ား
(၁) ရိတ္သိမ္းျခင္း (harvesting)
(၂) အေျခာက္ခံျခင္း (drying and dehydration)
(၃) သုိေလွာင္ျခင္း (storage)
(၄) ႀကိတ္ခဲြထုတ္လုပ္ျခင္း (milling, processing)
(၅) ကုိင္တြယ္ထိန္းသိမ္းျခင္း (handling)
(၆) ထုပ္ပုိးျခင္း (packaging)
(၇) ေရာင္း၀ယ္ျခင္း (Marketing)
(၈) ျပည္ပတင္ပုိ႔ျခင္း (export)
(၉) ဇီ၀နည္းပညာျဖင့္ သီးႏွံအရည္အေသြးထိန္းခ်ဳပ္ျခင္း (biological control)
(၁၀) ပုိးမႊားကာကြယ္ထိန္းသိမ္းျခင္း (pest control, rodent control)
(၁၁) အရသာ ထိန္းခ်ဳပ္ျခင္း (taste analysing)
သစ္သီး၀လံႏွင့္ ပတ္သက္၍ ေအာက္ပါရိတ္သိမ္းခ်ိန္လြန္ လုပ္ငန္းအဆင့္မ်ားသည္ မ်ားစြာ အေရးပါလွပါသည္ -
(က) မရိတ္သိမ္းမီ ထိန္းခ်ဳပ္ျခင္း။ သစ္သီး၀လံသည္ အပင္တြင္ အကင္း ဘ၀မွ mature ျဖစ္ၿပီး၊ စားသံုးရန္ အသင့္ျဖစ္သည့္ အသီးဘ၀ ေရာက္သည္ အထိ ရာသီဥတု၊ ပိုးမႊား၊ မႈိေရာဂါမ်ား အႏၲရာယ္ကုိ အၿမဲတန္း ထိေတြ႕ (expose)လုပ္ေနရသည့္ အေနအထားမ်ား ျဖစ္ပါသည္။ အပင္ကုိ ပန္းပြင့္ခ်ိန္ မွစ၍ အခ်ိန္ကာလအေလ်ာက္ မႈိကာကြယ္ေဆး၊ ပုိးမႊားကာကြယ္ေဆးမ်ား ျဖန္းျခင္း၊ မေအာင္ျမင္သည့္ အသီးမ်ားပယ္ျခင္း၊ အသီးကုိ အိတ္စြပ္ျခင္း၊ အသီးကုိ မထိခိုက္ေအာင္ ခူးျခင္း၊ အၫႇာပါေအာင္ ခူးဆြတ္ျခင္း။
(ခ) ခူးဆြတ္ျခင္း။ အေရးႀကီးေသာ အပုိင္းျဖစ္ပါသည္။ (field heat) ေလ်ာ့ပါး ေအာင္ ေဆာင္ရြက္ျခင္းသည္ အေရးပါလွပါသည္။
(ဂ) ျပဳျပင္ျခင္း။ packhouse တြင္ ေရေဆးျခင္း၊ ဖေယာင္းလႊာကပ္ျခင္း၊ သီးႏွံကုိ အေအးေပးျခင္း၊ မထိခိုက္ေစရေစရန္ cushion မ်ား ခံေပးျခင္း၊ ထုပ္ပုိးျခင္း။
(ဃ) သယ္ယူပုိ႔ေဆာင္ျခင္း။ အေအးခန္းပါေသာ box truck ႏွင့္ တစ္ ေနရာမွ တစ္ေနရာသုိ႔ သယ္ပုိ႔ျခင္း။
(င) အျခားအခ်က္မ်ား။ အခ်ိဳ႕သီးႏွံမ်ားကုိ chemicals မ်ား အသံုးျပဳ၍ ေစ်းကြက္ေရာက္ခ်ိန္၌ မွည့္ေစရန္ အီသလင္၊ အီသရဲ(လ္) စသည္ မ်ား အသံုးျပဳျခင္း။
ကမၻာေပၚရွိ တုိင္းျပည္အမ်ားအျပားရွိ ျပည္သူမ်ားသည္ မိ႐ိုးဖလာ စားသံုးမႈပံုစံမွ က်န္းမာေရးႏွင့္ ျပည့္စံုေသာ စားေသာက္မႈပံုစံသုိ႔ ေျပာင္းလဲစားသံုးလာၾကၿပီ ျဖစ္သည္။ ဆန္၊ ပဲ၊ ေျပာင္း၊ ဂ်ံဳ၊ မုေယာ စသည့္ ေကာက္ပဲသီးႏွံမ်ားကုိ အဓိက အစားအစာ (staple food)အျဖစ္ စားသံုးရာမွ ဟင္းသီးဟင္းရြက္၊ သစ္သီး၀လံ၊ ဥမ်ား၊ သားငါးပုဇြန္မ်ားကုိ အေရအတြက္ တိုးျမႇင့္ စားသံုးလာၾကၿပီ ျဖစ္ပါသည္။ မိ႐ိုးဖလာ အစားအစာမ်ားျဖစ္ေသာ ဆန္၊ ဂ်ံဳ၊ ေျပာင္း၊ ပဲမ်ိဳးစံုအျပင္ အရည္အေသြး အဆင့္ျမင့္ေသာ သစ္သီး၀လံ၊ ဟင္းသီးဟင္းရြက္၊ သားငါးပုဇြန္၊ ဥမ်ား၏ ၀ယ္လို အားမွာလည္း တိုးတက္လ်က္ ရွိပါသည္။ ထိုေၾကာင့္ အဆိုပါ စားစရာမ်ားကုိ အရည္အေသြးျမင့္စြာ ျပဳျပင္ထုတ္လုပ္ ေရာင္းခ်ရန္ အလားအလာ (potentialူ)မ်ားရွိေသာ ျမန္မာႏုိင္ငံအေနျဖင့္ သီးႏွံ အလိုက္ စုိက္ပ်ိဳးသည္မွ ျပဳျပင္ထုတ္လုပ္သည္အထိ supply chain တစ္ေလွ်ာက္ ရိတ္သိမ္းခ်ိန္လြန္ နည္းပညာမ်ားကုိ အသံုးျပဳသြားႏုိင္မည္ ျဖစ္ပါသည္။ ဤတြင္အေရးပါလာသည့္ စားသံုးသီးႏွံမ်ားႏွင့္ စပ္လ်ဥ္းသည့္ ရိတ္သိမ္းခ်ိန္လြန္နည္းပညာမ်ားကုိ ေအာက္ပါအတိုင္း ေလ့လာသြားရန္လိုအပ္ ေၾကာင္း ေဖၚထုတ္ရရွိပါသည္ -
(က) ပဲမ်ိဳးစံု အခဲြျခမ္းျပဳလုပ္ျခင္း၊ အခြံခြၽတ္ျခင္း၊ ျပဳျပင္ထုတ္လုပ္မႈ၊ ထုပ္ပုိးမႈနည္း ပညာ။
(ခ) တန္းျမင့္ဆန္ ႀကိတ္ခဲြထုတ္လုပ္မႈ၊ ထုပ္ပုိးမႈနည္းပညာ။
(ဂ) သစ္သီး၀လံ ပန္းပြင့္ခ်ိန္မွစ၍ ခူးဆြတ္ခ်ိန္ထိ နည္းပညာ။
(ဃ) သစ္သီး၀လံ packhouse ႏွင့္ ထုပ္ပုိးမႈနည္းပညာ။
(င) သစ္သီး၀လံ preservation technology, canning technology
(စ) အဆင့္ျမင့္ဟင္းသီးဟင္းရြက္ (vegetables)မ်ား စုိက္ပ်ိဳးမႈ၊ ရိတ္သိမ္းမႈ၊ ျပဳျပင္ ထုတ္လုပ္မႈ၊ ထုပ္ပုိးမႈနည္းပညာ။
(ဆ) သစ္သီး၀လံႏွင့္ ဟင္းသီးဟင္းရြက္မ်ားႏွင့္ ethylene ထုတ္လုပ္မႈ၊ ထိန္းခ်ဳပ္မႈ နည္းပညာ။
(ဇ) သစ္သီး၀လံ ပုိးမႊားႏွင့္ မႈိေရာဂါမ်ား ကာကြယ္ထိန္းသိမ္းျခင္း နည္းပညာ။
(စ်) သစ္သီး၀လံ ဟင္းသီးဟင္းရြက္မ်ား cooling system နည္းပညာ။
(ည) စားဖိုေဆာင္သီးႏွံမ်ား အေျခာက္ျပဳလုပ္ျခင္း၊ အသင့္စား စားစရာျပဳလုပ္ျခင္း နည္းပညာ။
(ဋ) သား၊ ငါး၊ ပုဇြန္မ်ား အေအးခံျခင္း၊ ထုပ္ပုိးျခင္း နည္းပညာ။
(ဌ) ရိတ္သိမ္းၿပီးေနာက္ပုိင္း ဓါတ္ခဲြစမ္းသပ္မႈ နည္းပညာမ်ား၊ ပုိးမႊားႏွင့္ အဆိပ္ အေတာက္ျဖစ္ေစေသာ toxins မ်ား ဓါတ္ခဲြစမ္းသပ္သည့္ နည္းပညာ။
(ဍ) စားဖိုေဆာင္သံုး အသင့္စား ဟင္းသီးဟင္းရြက္ paste မ်ား ထုတ္လုပ္မႈနည္းပညာ။
(ဎ) ထုတ္လုပ္ၿပီး စားသံုးသီးႏွံမ်ား ေစ်းကြက္တြင္ ေရာင္းခ်ႏုိင္ေရး၊ ၿပည္ပသုိ႔ တင္ပုိ႔ႏုိင္ေရး၊ ေစ်းကြက္ ေဖၚထုတ္ႏုိင္ေရး။
(ဏ) ရရွိလာသည့္ သတင္းအခ်က္အလက္မ်ားကုိ စုိက္ပ်ိဳးသူ ေတာင္သူလယ္သမား မ်ား အခ်ိန္မီ သိရွိႏိုင္ေရးအတြက္ ျဖန္႔ေ၀သြားႏုိင္ေရး။
ရိတ္သိမ္းခ်ိန္လြန္နည္းပညာသည္ (၂၁)ရာစု၌ စုိက္ပ်ိဳးထုတ္လုပ္ေရးနည္းပညာကဲ့သုိ႔ စာသံုးမႈဆိုင္ရာ အရင္းအျမစ္မ်ားကုိ လူသားမ်ား လက္၀ယ္သို႔ ေလလြင့္ဆံုး႐ံႈးမႈ နည္းပါးစြာျဖင့္ ေရာက္ရွိေရးအတြက္ မ်ားစြာအေရးပါေနဆဲ ျဖစ္ပါသည္။ ျမန္မာသည္ စားနပ္ရိကၡာႏွင့္ ပတ္သက္ ၍ ေနရာေဒသ အသီးသီး၌ စားသံုးသီးႏွံ (food crops )မ်ားကုိ စုိက္ပ်ိဳးထုတ္လုပ္ရန္ အေျခအေန ေပးလ်က္ရွိရာ ေတာင္သူလယ္သမားမ်ားႏွင့္ ေပါင္းစပ္ၿပီး ေစ်းကြက္က ေတာင္းဆိုသည့္ စားသံုးသီးႏွံ မ်ားကုိ ထုတ္လုပ္ႏုိင္စြမ္း ရွိပါသည္။ ထိုေၾကာင့္ သီးႏွံဆိုင္ရာ ရိတ္သိမ္းခ်ိန္လြန္နည္းပညာက႑ သည္ စားနပ္ရိကၡာ ဖူလံုေစေရး၊ ျပည္ပတင္ပုိ႔ ၀င္ေငြရွာေရးအတြက္ လက္ကုိင္ျပဳရမည့္ နည္းပညာ တစ္ရပ္အျဖစ္ ထင္ရွားစြာရွိေနဆဲ ျဖစ္ပါသည္။

No comments: