Sunday, September 11, 2016

ဆန္အတုရွိလား

စပါးေစ့ကိုအခြံခြာလိုက္ရင္အထဲမွာလုံးတီးဆန္ရွိတယ္။ စပါးက၂ပိုင္းရွိတယ္လို႔ေျပာလို႔ရတယ္။တစ္ခုနဲ႔ေလ်ာ့တိေလ်ာ့ရဲခ်ိတ္ဆက္ထားတာျဖစ္တယ္။ဒါေၾကာင့္စပါးခြံထိပ္ႏွစ္ဖက္ကိုတနည္းနည္းနဲ႔ဖိညႇစ္လိုက္ရင္ေလ်ာ့ရဲစြာခ်ိတ္ဆက္ထားတဲ့စပါးခြံ၂ပိုင္းဟာကြာထြက္သြားၿပီးအတြင္းကလုံးတီးထြက္လာတယ္။လုံးတီးအေပၚရံအလႊာဟာဖြဲႏုေတြပါပဲ။ဆန္ကိုဆန္အခ်င္းခ်င္းပြတ္လိုက္ရင္ျဖစ္ေစ၊ေက်ာက္နဲ႔ပြတ္လိုက္ရင္ျဖစ္ေစဖြဲႏုအလႊာကိုပြတ္တိုက္သလိုျဖစ္ၿပီးျဖည္းျဖည္းခ်င္ကြ်တ္သြားပါေလေရာ။ ခ်ဳပ္ေျပာရရင္ဆန္ျဖဴနဲ႔ဆန္ကြဲေတြရေရာ။ဆန္ရဲ႕ဓါတုေဗဒဖြဲ႕စည္းမႈကိုေလ့လာၾကည့္ရင္ေကာ္ဓါတ္အမ်ားစုနဲ႔အျခားပ႐ိုတိန္း၊အဆီဓါတ္၊ဗီတာမင္ဘီဓါတ္အခ်ိဳ႕တို႔နဲ႔ဖြဲ႕စည္းတည္ေဆာက္ထားတာပါ။ေကာ္ဓါတ္ကိုအေသးစိပ္ထပ္မံၿပီးခြဲျခားစိတ္ျဖာၾကည့္ရင္အမိုင္လိုစ္ amylose နဲ႔ အမိုင္လိုပက္တင္း amylopectin ဓါတ္ေတြပါဝင္တယ္လို႔ဆိုႏိုင္ပါတယ္။ဆန္အမ်ိဳးအစားတစ္ခုကိုေလ့လာၾကည့္လို႔ အမိုင္လိုစ္ပါဝင္မႈမ်ားေနရင္ဆန္ဟာထမင္းအျဖစ္က်က္သြားရင္ ဖြယ္တတ္ပါတယ္။ အမိုင္လိုစ္ပါဝင္မႈမ်ားေနရင္ထမင္းအျဖစ္ေရာက္သြားရင္ ေစး တတ္ပါတယ္။ဆန္အမ်ိဳးအစားတစ္ခု စားေကာင္းျခင္း စားမေကာင္ျခင္းေတြဟာအမိုင္လိုစ့္ဓါတ္ပါဝင္မႈအနည္းအမ်ားေပၚတြင္သာမက ကစီဓါတ္ေစးကပ္ျခင္းညီၫြတ္မႈ Gel consistency အေပၚမွာလည္းမူတည္ပါတယ္။

ဆန္ရဲ႕ ႐ူပအရည္အေသြးဟာအေပၚရံၾကည့္လိုက္ရင္တူသေယာင္ေယာင္ရွိေပမဲ့ ဓါတုအရည္အေသြးကေတာ့အမ်ားႀကီးကြဲျပားျခားနာႏိုင္ပါတယ္။ အခုတေလာဆန္အတုေပၚတယ္ေပၚတယ္ဆိုၿပီး facebook ေပၚမွာတင္လာတာေတြ႕ပါတယ္။ဆန္အတုဆိုေတာ့ ဆန္အေၾကာင္းအေသးစိပ္မသိၾကသူေတြက ပလတ္စတစ္ဆန္လား-- ဆန္အတုလား-- ဆိုၿပီးမိမိထင္ရာျမင္ရာေတြေရးၾကပါတယ္။တစ္တန္ကို အေမရိကန္ေဒၚလာ ၈၀၀ ေလာက္ေပါက္တဲ့ဆန္ကို ၂၅၀-၃၀၀ ေလာက္ေပါက္တဲ့ ဆန္နဲ႔ေရာစပ္ႏိုင္ပါတယ္။ေရာစပ္ၿပီး reprocessing plant မွာအျဖဴျပန္ဖြတ္လိုက္ရင္ဆန္ဟာ homogenous တသားတည္းျဖစ္သြားႏိုင္ပါတယ္။ အိပ္အလယ္ေလာက္နဲ႔ေအာက္နားေလာက္မွာခပ္ဆင္ဆင္တူတဲ့ဆန္အေရာကိုထည့္-- အေပၚမွာေတာ့အေကာင္းစားဆန္ထည့္လိုက္ရင္ ဆန္အေကာင္းစားေစ်းနဲ႔ေရာင္းႏိုင္ပါမယ္။ ကရိကထ ခံၿပီးပလတ္စတစ္ဆန္လုပ္--ေကာ္ဓါတ္ ကိုဆန္ေစ့ပုံစံျဖစ္ေအာင္လုပ္ ဆိုတာေတြဟာ အင္မတန္မွ လက္ဝင္တဲ့အလုပ္ေတြပါ--ဘယ္သူမွမလုပ္ပါဘူး။ ဆန္အေကာင္းစားနဲ႔ ဆန္အညံ့စား ႐ုပ္လကၡဏာအရ ခပ္ဆင္ဆင္တူတာကိုေရြး reprocessing လုပ္လိုပ္ရင္႐ိုက္စား
ေကာင္းေကာင္းလုပ္လို႔ရပါတယ္။ ဖြဘုတ္မွာတက္ေရးၿပီး ဖြမေနၾကပါနဲ႔ေတာ့-- ဆန္အတုဆိုရင္ စီးပြားကူးသန္း စားသုံးသူေရးရာဦးစီဌာန သာသြားျပလိုက္ေတာ့ -- ဆန္စပါးကြ်မ္းက်င္သူေတြအမ်ားႀကီးရွိတယ္။ သာမန္အဆင့္လူေတြနားလည္ေအာင္သာေရးထားတာ အေသးစိပ္သိခ်င္ရင္ လွည္းကူးက အရင္အေခၚ ပီတီေအစီ သာသြားေမးလိုက္ၾကေတာ့   ဆန္စပါးကြ်မ္းက်င္သူေတြ အရွင္လတ္လတ္ႀကီးေတြ ရွိေနေသးတယ္။ ေလပါတယ္ကြာ-- ဆန္အတုတဲ့-- ထမင္းခ်က္လိုက္မွ သိတယ္တဲ့--

No comments: