ၿမန္မာေပါင္းဆန္
ၿမန္မာႏိုုင္ငံတြင္ အဆင္႔ၿမင္႔ ေပါင္းဆန္ parboiled riceထုတ္လုပ္ေရးသည္ၿပည္ပေစ်းကြက္ရွိေနသည္႔အတြက္ဆန္စက္ပိုင္ရွင္မ်ားက၂၀၀၉ခုႏွစ္ေနာက္ပိုင္းေခတ္မီေပါင္းဆန္စက္မ်ားကိုတည္ေဆာက္လာခဲ႔ႀကပါသည္။အစပထမပိုင္း၌ေပါင္းဆန္ေစ်းကြက္သည္ႏိုင္ငံတကာဆန္ေစ်းကြက္တြင္အကန္႔အသတ္ႏွင္႔ရွိေနေသာေႀကာင္႔လြယ္လြယ္နဲ႔ေအာင္ၿမင္လိမ္႔မည္ဟု မ ထင္ခဲ႔ပါ။ သို႔ေသာ္ ေပါင္းဆန္နဲ႔ပတ္သက္လာရင္မဆုတ္မနစ္ႀကိဳးပမ္းခဲ႔ေသာပုဂၢိဳလ္တစ္ဦးရွိပါတယ္။MRFကဒုတိယဥကၠဌဦးေသာင္း၀င္းၿဖစ္ပါသည္။သူ၏ႀကိဳးပမ္းအားထုတ္မွဳကိုေတာ႔မွတ္တမ္းတင္ရေပမည္။မဆုုတ္မနစ္ေသာယုုံႀကည္ခ်က္နဲ႔ဆန္စက္ပိုုင္ရွင္မ်ားအသင္းမွာစည္းရုုံးေဆာင္ရြက္ႏိုုင္ခဲ႔ေသာေႀကာင္႔ယခုုလိုုေအာင္ၿမင္မႈရရွိခဲ႔သည္ဟုယုံႀကည္ပါသည္။သူလည္းMAPCO မွာဒါရုုိက္တာတစ္ဦးၿဖစ္ပါသည္။
လြန္ခဲ႔ေသာ၂၀၁၀ခုႏွစ္ေလာက္ကဦးေသာင္း၀င္းဟာေပါင္းဆန္ထုုတ္လုုပ္ဖိုု႔ရူးသြတ္သူတစ္ဦးၿဖစ္သည္ဟုထင္ခဲ႔ပါသည္။ပြင္႔ပြင႔္လင္းလင္းေၿပာရရင္ကုုန္သြယ္လယ္ယာအေတြ႔အႀကံဳကိုုအေၿခခံၿပီးစဥ္းစားခဲ႔တာေႀကာင္႔ေမာင္တိုင္ပင္သည္ဦးေသာင္း၀င္းကိုရူးသြတ္ပါလားလို႔ထင္မိခဲ႔တာပါ။ အမွန္ေတာ႔ေခတ္ကေၿပာင္းေနပါၿပီ၊ဆန္စက္ေလာကမွာကုုန္သြယ္လယ္ယာ ၀ယ္ သယ္ သို ႀကိတ္ လုုပ္ငန္းေတြနဲ႔အတူၿဖတ္သန္းခဲ႔ရတဲ႔ ဆန္စက္ပိုုင္ရွင္ ႀကီးေတြေနရာမွာ လူငယ္ဆန္စက္လုုပ္ငန္းရွင္မ်ားအစားထိုုး၀င္ေရာက္ေနၿပီဆိုုတာသတိမၿပဳမိတာလည္းပါပါသည္။ေနာက္တစ္ေယာက္ကေတာ႔ ကိုမ်ိဳးသူရေအးပါ။ဆန္စက္မ်ိဳးရုိးပါပဲ။ပထမဆုံး သူ႔ေပါင္းဆန္စက္ကထုတ္လုပ္ခဲ႔တဲ႔exportေပါင္းဆန္အိတ္ကိုကိုယ္တိုင္ထမ္းၿပီးအိမ္ကိုလက္ေဆာင္လာေပးခဲ႔ပါသည္။ေမာင္တိုင္ပင္လည္းမွန္တာေၿပာရရင္ေပါင္းဆန္ကိုအိမ္မွာထမင္းခ်က္မစားဘူးေသးပါ။ေပၚဆန္းစားရတာညည္းေငြ ႔ေနတာေႀကာင္႔ မေနာသုခနဲ႔ စပ္စားေနတဲ႔အခ်ိန္ မွာေပါင္းဆန္ကိုစားႀကည္႔ေတာ႔ရွင္းရွင္းေၿပာရရင္ႀကိဳက္္ႏွစ္သက္သြားပါသည္။ကိုမ်ိဳးသူရေအး ကထမင္းခ်က္နည္းပါတစ္ခါတည္းေၿပာသြားေတာ႔ rice cooker နဲ႔ခ်က္ရတာ အဆင္ေၿပပါသည္။ၿမန္မာစက္ပိုင္ေတြအႀကားမွာေပါင္းဆန္စက္ရူးသြတ္ခဲ႔ ႀကၿပီးေနာက္ ၃-၄ ႏွစ္ေက်ာ္ေလာက္ႀကာလာတဲ႔အခါမွာေပါင္းဆန္တစ္ႏွစ္ထုုတ္လုုပ္မႈကတန္ခ်ိန္၄သိန္းနဲ႔၂၀၁၅ကုုန္မွာေပါင္းဆန္ထုုတ္လုုပ္ႏိုုင္တဲ႔ ဆန္စက္ ၃၀ရွိေနၿပီလို႔ သိရပါသည္။
စပါးစိုုက္ပ်ိဳးထုုတ္လုုပ္မႈမွာစပါးအထြက္တိုုးေအာင္တစ္ဖက္တစ္လမ္းကေဆာင္ရြက္ ေနသလိုုဆန္အထြက္ႏွဳန္း(recovery) တိုုးဖိုု႔လည္းလိုုပါသည္။ေပါင္းဆန္ထုုတ္လုုပ္မႈေႀကာင္႔ဆန္ပမာဏတိုုးတက္လာပါသည္။ဒီအခ်က္ကိုသုုံးသပ္ႀကည္႔ရင္စပါးအထြက္တိုုးေအာင္လုုပ္သလိုုမ်ိဳးလိုု႔ယူဆႏိုုင္ပါသည္။
ေနာက္တစ္ခုုမွာေမာင္တိုုင္ပင္တိုု႔အသက္အရြယ္တန္းေတြအားလုုံးနားလည္ထားတာကparboiledriceကိုုၿပဳတ္ဆန္လုုိ႔ၿဖစ္ပါသည္။ကုုန္သြယ္လယ္ယာရွိစဥ္က management မွာၿပဳတ္ဆန္ဆိုုေသာ အမည္ ကေခၚရတာနမိတ္မေကာင္းသလိုမ်ိဳးၿဖစ္ေနေတာ႔ေနာက္ ထုတ္လုပ္မွဳ process ကလည္းၿပဳတ္ၿခင္း (soaking) ကိုမလုုပ္ေတာ႔ပဲ ေပါင္းၿခင္း (steaming) ကိုပဲလုုပ္တာဆိုုေတာ႔ ေပါင္းဆန္ လိုု႔ေၿပာင္းေခၚႀကရေအာင္ဆိုုၿပီးေပါင္းဆန္ လိုု႔ေၿပာင္းေခၚခဲ႔တာပါ။ ဆရာဦးတိုုးႀကည္ လက္ထက္ကစၿပီးေခၚခဲ႔ပါသည္။ တကယ္ေတာ႔ ေပါင္းဆန္ဆိုု တဲ႔ နံမည္ကလုပ္နည္းစနစ္နဲ႔ ကိုက္ေနေသာေႀကာင္႔လိုလိုလားလား ေၿပာင္းေခၚခဲ႔ပါသည္။ ၿပဳတ္ဆန္ဆိုုတာအနံ႔ရွိၿပီးအေရာင္မညီညာဘူး၊ဒါေႀကာင္႔ ေပါင္းဆန္ ဆိုုတာ crystal rice, pearl rice လိုု႔လည္းတစ္ဖက္ကေၿပာလို႔ရပါသည္။
ေပါင္းဆန္သည္ glycemic index 40 ေလာက္ပဲရွိပါ သည္။Emata white rice ဆိုုရင္၈၀-၉၀ ေလာက္ရွိပါသည္။ index ၿမင႔္ ပါက ဆီးခ်ိဳသမားမ်ားနဲ႔ မတည္႔ပါ။brown rice basmati rice တိုု႔လည္း glycemic index နိမ္႔ပါသည္။ ေနာက္တစ္ခုုက oil content အလြန္နည္းပါသည္။ ေန႔စဥ္ဆန္စားေနသည္႔အခါ အဆီဓါတ္လည္းပါသည္႔အတြက္ အဆီ စားေနသမ်ိဳးၿဖစ္ႏိုင္ေႀကာင္းအသည္းအထူးကုဆရာႀကီးေဒါက္တာဦးခင္ေမာင္၀င္းေၿပာတာကိုမွတ္သားဘူးပါသည္။ ဆန္အစားမ်ားရင္ fatty liver ၿဖစ္ႏိုင္ပါသည္။ သို႔ၿဖစ္၍ေပါင္းဆန္ စား လွ်င္ fatty liver ၿဖစ္ရန္အခြင္႔အလန္းနည္းသြားႏုိင္ပါသည္။၃ႏွစ္အတြင္းေပါင္းဆန္ထုုတ္လုုပ္ေသာဆန္စက္မ်ားအစီအရီ ေပၚလာ ပါသည္။သို႔ၿဖစ္၍ၿပည္တြင္းကစားသုုံးသူေတြ ေပါင္းဆန္ ကိုုေၿပာင္းလဲစားတတ္လာဖိုု႔ promotion လုုပ္ဖိုု႔ လို ေနပါၿပီ။market research လုုပ္ရပါမည္။ အရင္ဆုုံး Facebook ထဲမွာ parboiled rice page ဖြင္႔သင္႔ေႀကာင္းအႀကံၿပဳထားေသာ္လည္းေရးသူ သိပ္မေတြ႔ရပါ။ေမာင္တိုုင္ပင္တိုု႔လည္းတတ္သမွ်မွတ္သမွ်ေတြေရးေပးပါသည္။ေစ်းကြက္ေပါက္ရန္အတြက္လုပ္ရန္ေအာက္ပါတို႔ကိုစဥ္းစားမိပါသည္။
(၁) က်န္းမာေရးရႈေဒါင္႔ကဆန္ၿဖဴ လုုံးတီးဆန္ ထက္ဘယ္လုုိေကာင္းသလဲဆိုုတာေဖၚၿပရန္
(၂) product labeling ကိုုေသခ်ာလုုပ္ရန္--ထမင္းခ်က္နည္းအပါအ၀င္ေဖၚၿပပါ--ေပါင္းဆန္လုုပ္ထားတဲ႔ မူရင္းဆန္အမ်ိဳးအစားေဖၚၿပပါ--
(၃) ထုုပ္ပိုုးမႈကိုု ပထမတန္းစားလုုပ္ပါ--၂ကီလိုု ၅ ကီလိုု ၁၀ ကီလိုုစသည္ၿဖင္႔ လုုပ္ပါ။ထုုပ္ပိုုးမႈပစၥည္းကိုု အေကာင္းဆုုံးအသုုံးၿပဳပါ -- ကာလာ ၄ ေရာင္ရုုိက္ပါ။
(၄) ေဆြးေႏြးပြဲအမ်ိဳးမ်ိဳး ၿပဳလုုပ္ပါ။ MRTV 4 Skynet တိုု႔မွာၿပပါ။parboiled rice cookingကိုု OCEAN,City Martစသည္႔ေစ်း၀ယ္စင္တာမ်ားမွာ သရုုပ္ၿပခ်က္ၿပပါ--ထမင္းကုုိၿမည္းခိုုင္းပါ--
(၅) research အေနနဲ႔ cup rice ထမင္းကိုုဗူးတြင္ထည္႔ထားၿပီးေရေႏြးထဲႏွစ္လိုုက္ယုုံႏွင္႔ေပါင္းဆန္ထမင္းပူပူ စားလိုု႔ရေအာင္စမ္းသပ္ႀကည္႔ပါ။တစ္ႏွစ္အတြင္းၿမန္မာေတြ ေပါင္းဆန္ စားလာရန္လုပ္ႀကရပါမည္။
MRF, Rice Miller’s Association, MAPCO အားလုုံးစုေပါင္း၍ ေပါင္းဆန္ ကိုု ၃ႏွစ္ေလာက္အတြင္းအဆင္႔ၿမင္႔ၿမင္႔ထြက္ေပၚလာေအာင္လုုပ္ႏုုိင္ခဲ႔တဲ႔အတြက္ဂုုဏ္ယူဖြယ္ရာပင္ၿဖစ္ပါသည္။
No comments:
Post a Comment