ဆန္စပါးေလာကထဲအသစ္ဝင္ေရာက္လာတဲ့ Wit Yee ဆိုတဲ့Facebook Friend ဟာသူတို႔ဆန္စက္ကေနထုတ္လုပ္တဲ့ ေပါင္းဆန္ကို marketing ေကာင္းေကာင္းနဲ႔ အဟာရသိဒၶိဆန္ က်န္းမာေရဆန္ဆိုၿပီးျပည္တြင္းဆန္ေစ်းကြက္မွာေနရာတစ္ခုရလာဖို႔ႀကိဳးစားအားထုတ္ေနတာေတြ႕ရပါတယ္။စင္ကာပူမွာပဲေနေနရတာဆိုေတာ့ရန္ကုန္မွာမေတြ႕ဘူးေသးပါ။အခ်ိန္တိုအတြင္းမွာ သူမ အိုင္ဒီယာေလးေတြနဲ႔ ေစ်းကြက္မွာထိုးေဖါက္ဖို႔ႀကိဳးစားေနတာလည္းေတြ႕ရပါတယ္။ ဆန္စပါးေလာကရဲ႕တက္ႂကြတဲ့ လူငယ္တစ္ေယာက္အျဖစ္ေပၚလာပါၿပီ။ Facebook မွာကြီးၿဖိဳးလာေရာက္ေလ့လာတဲ့အေၾကာင္း တင္ထားတဲ့ ပို႔စ္ကိုဖတ္မိရင္းက်န္းမာေရးဆိုင္ရာအေတြးေလးေတြေပၚလာလို႔ ပိုစ့္တစ္ခုေရးတင္လိုက္ရတာပါ။
Gluten (ဂလူတင္) ဆိုတဲ့ ဓါတ္ပစၥည္းတစ္မ်ိဳးကို အားလုံး ၾကားဘူးၾကပါလိမ့္မယ္။က်န္းမာေရးနဲ႔သက္ဆိုင္တဲ့အတြက္ အခ်ိန္အနည္းငယ္မွာပဲလူေတြသတိျပဳမိလာၾကပါတယ္။ဝီကီ ထဲမွာ လိုက္ရွာၾကည့္ေတာ့ storage protein ေတြျဖစ္တယ္။ prolamins နဲ႔ glutelins လို႔သိထားရပါတယ္။ဂ်ဳံ၊ဘာလီ၊ အုတ္၊ ဂ်ဳံ႐ိုင္း (rye) တို႔မွာပါဝင္ၾကပါတယ္။ ေျပာင္း နဲ႔ ဆန္မွာ ပါတဲ့ storage protein ကို တခါတရံ glutens လို႔ေခၚေပမဲ့တကယ္ glutens အစစ္ေတာ့မဟုတ္ပါဘူး။
က်န္းမာေရးနဲ႔ပတ္သက္ၿပီး glutens ကိုဘာလို႔သတိထားေနရသလဲဆိုတာေလ့လာၾကည့္ေတာ့လူခႏၶာကိုယ္မွာ autoimmune reaction မ်ားျဖစ္ေပၚလာႏိုင္လို႔ပဲျဖစ္ပါတယ္။ Glutens ေၾကာင့္ gluten related disorders ေတြျဖစ္တဲ့ coeliac disease, non-coelacanth gluten sensitivity,gluten ataxia စတဲ့ေရာဂါေတြျဖစ္ပြားႏိုင္ပါတယ္။ ဆရာမႀကီးေဒါက္တာခင္ႏြယ္ဝင္းရဲ႕ To a better health Facebook posts ေတြမွာလည္း gluten အေၾကာင္း gluten နဲ႔ဆက္ႏြယ္တဲ့ autoimmune ေရာဂါအေၾကာင္းဖတ္ရပါတယ္။ ဆရာမႀကီး functional medicine အေၾကာင္းေတြကိုျပည္သူေတြအၾကားမွာ ျပန္႔ႏွံ့လာေအာင္အဘိဓမၼာသေဘာထားေတြနဲ႔ ျမန္မာ ဗုဒၶဘာသာ ျပည္သူေတြအၾကားမွာေဆးပညာဗဟုသုတေတြျဖန္႔ေဝေပးေနတာျဖစ္လို႔ သူရဲ႕ဗီဒီယိုေတြကိုနားေထာင္ပါတယ္။တစ္ေနရာမွာ gluten ေၾကာင့္ဘာေတြျဖစ္ႏိုင္လဲဆိုတာေျပာထားတာကေတာ့-- ရင္ပူမယ္၊ေလထေလပြမယ္၊ဗိုက္နာ ဝမ္းေလွ်ာမယ္၊ဝမ္းခ်ဳပ္မယ္၊ autoimmune ျဖစ္လာႏိုင္တယ္၊ ပင္ပမ္းႏြမ္းလွ်မယ္၊ ေသြးအားနည္းမယ္၊ စိတ္ဓါတ္က်ဆင္းမယ္၊အ႐ိုးပါးမယ္ စတဲ့ေရာဂါေတြခံစားရႏိုင္ပါမယ္။ဆရာမႀကီးကျမန္မာႏိုင္ငံမွာ autoimmune ေရာဂါေတြအျဖစ္မ်ားလာတယ္လို႔ဆိုထားပါတယ္။တစ္ေနရာမွာေတာ့စပါးကို GMO ပစၥည္း hybrid rice ေတြထုတ္လုပ္လာတာေၾကာင့္လားလို႔ဆိုထားပါတယ္။ ဒီ hybrid rice ပုလြဲသြယ္-ကယခင္အစိုးရလက္ထက္ စိုက္ပ်ိဳးေရးဝန္ႀကီးက အားေပးလို႔ စိုက္ခဲ့ၾကေပမဲ့ ယခုအခါမွာေတာ့ အဆိုပါ hybrid rice ကိုဘယ္လယ္သမားကမွစိတ္မဝင္ စားေတာ့ပါဘူး။ျမန္မာမွာအမ်ားဆုံးစိုက္ၾကတာက ျပည္တြင္းမ်ိဳးေတြပဲျဖစ္ၾကပါတယ္။
ထိုင္းကေတာ့အကြက္ျမင္တယ္။ Gluten ကိုစားသုံးသူေတြသတိျပဳမိလာေတာ့ berry rice ဆိုၿပီးခရမ္းေရာင္ရွိတဲ့ ဆန္ကိုထုတ္လုပ္ခဲ့တယ္။ မ်ိဳးစပ္ကတည္း က gluten ကိုထုတ္ထားတယ္နဲ႔တူပါတယ္။မ်ိဳးကျမန္ တယ္၊ ျမန္မာျပည္မွာေရာက္ေနၿပီ။ တေလာက berry rice စားခ်င္သူေတြကိုေၾကာ္ျငာဝင္ေနတာေတြ႕တယ္။ Amazon မွာေၾကာ္ျငာဝင္ထားတာကေတာ့တကယ့္ health conscious organic berry rice ပါပဲ။ ျမန္မာမွာ autoimmune ေရာဂါအျဖစ္မ်ားလာတာေၾကာင့္ ဆန္ပဲစားေလ့ရွိတဲ့ျမန္မာေတြအေနနဲ႔ ဆန္ထဲမွာမ်ားgluten ဓါတ္ပစၥည္းေတြမ်ားေနလို႔လားလို႔ သံသယျဖစ္လာဟန္တူပါတယ္။ဒီလို ျပည္သူေတြ awareness ျဖစ္လာတာလည္းေကာင္းပါတယ္။
အရင္ကေတာ့ဆန္ဆိုရင္ က်န္းမာေရးရႈေဒါင့္ကေန GI glycemic index ကိုအဓိကထားၾကည့္ေနရာကေန အခုဆိုရင္ gluten ကိုၾကည့္ရေတာ့မယ္။သုေတသနလုပ္ၾကည့္ဖို႔လိုလိမ့္မယ္။အရင္က ရန္ကုန္ေဆးသုေတသနဦးစီဌာနမွာ ျမန္မာ့ဆန္အမ်ိဳးအစားေတြနဲ႔စပ္လ်ဥ္းလို႔ GI ကို clinically စမ္းသပ္သုေတသနျပဳလုပ္ခဲ့ဘူးပါတယ္။ အခု autoimmune အျဖစ္မ်ားလာဟာ ျမန္မာေတြေန႔စဥ္စားသုံးေလ့ရွိတဲ့ဆန္အမ်ိဳးအစားေတြေၾကာင့္ျဖစ္လာမလားစူးစမ္းေလ့လာထားတဲ့ သုေတသနေတာ့ ရွိေကာင္းရွိႏိုင္ပါတယ္။က်န္းမာေရးနဲ႔ပတ္သက္ၿပီး႐ိုး႐ိုး layman တစ္ေယာက္ျဖစ္ေနလို႔ မသိရပါ။ Nutrition လုပ္ေနတဲ့ San San Myint သိေကာင္းသိႏိုင္ပါမယ္။
တစ္ေနရာမွာ ျမန္မာျပည္လာတဲ့ တိုးရစ္တစ္ေယာက္ကျမန္မာအစားအစာေတြထဲမွာ ဘယ္ၿမိဳ႕နယ္ကဘယ္ဆိုင္ကေတာ့ gluten free food ေတြ ရႏိုင္တယ္ဆိုတာေရးထားတာဖတ္ရပါတယ္။ပုဂံကျမန္မာ ဘူေဖးဆိုင္ေတြကို ေထာက္ခံထားတာဖတ္ရပါတယ္။ ဆိုလိုခ်င္ကေတာ့ စားစရာ နဲ႔ပတ္သက္လို႔ ကမ႓ာကလက္ခံေနတဲ့ product ေတြထုတ္လုပ္သြားႏိုင္မွ ဒီေလာကမွာ ရပ္တည္ႏိုင္ပါလိမ့္မယ္။ အခုကေတာ့ health conscious food ေတြကို လူေတြဟာရွာေဖြစားသုံးလာၾကၿပီျဖစ္လို႔ သမား႐ိုးက်ထုတ္လုပ္မႈေတြအျပင္ ဆန္းသစ္တဲ့ ထုတ္ လုပ္မႈမ်ိဳး ( ဥပမာ fortified rice) ေၾကာ္ျငာအားေကာင္းေကာင္းနဲ႔ variety စုံစုံ ( ဥပမာ ဆန္နီ၊ ေပါင္းဆန္၊ လုံးတီးဆန္၊ berry rice ) ထုတ္လုပ္ၿပီး ေစ်းကြက္အသစ္ေတြရွာေဖြၾကဖို႔ လိုပါတယ္။ျပည္တြင္းေစ်းကြက္မွာ လည္းအခု အာဟာရသိဓၵိဆန္ လိုမ်ိဳးေၾကာ္ျငာအားေကာင္းေကာင္း နဲ႔လုပ္ႏိုင္ရင္( ဥပမာ မ်ိဳးေရြးခ်ယ္ခ်ိန္မွ စ၍ ေစ်းကြက္တင္ခ်ိန္အထိ ) ရည္ရြယ္ ခ်က္ေကာင္းေကာင္းနဲ႔ လုပ္ကိုင္သြားႏိုင္ရင္ျမန္မာ့ဆန္စပါးလုပ္ငန္းေအာင္ျမင္လာႏိုင္ပါတယ္။အခု ျမန္မာဆန္စပါး supply chain ထဲမွာ စင္ကာပူ ကုမၸဏီ Golden Sun Landကထဲထဲဝင္ဝင္ပါဝင္ေနေၾကာင္းသတင္းေတြအရသိရပါတယ္။ Golden Sun Land Co Ltd ဟာ စင္ကာပူ Tampines mall မွာရွိတယ္လို႔သိရပါတယ္။ ႐ုံစပိတ္ရက္တစ္ရက္ေလာက္ေတာ့ MRT စီးၿပီးသြားၾကည့္ရပါအုံမယ္။ဒီကုမၸဏီဟာ ဖီလစ္ပိုင္နဲ႔ ကေမ႓ာဒီးယားမွာ အေတြ႕အၾကံဳရွိၿပီးသားလို႔ သိရပါတယ္။ ဘာပဲေျပာေျပာ သူတို႔ contract farming, supply chain management marketing မ်ားဘယ္လိုလုပ္ၾကလဲ အတုခိုးသင့္ရင္ခိုးရမွာပါ။
ကဲဒီတစ္ခါေတာ့ ဥကၠႀကီးဦးခ်စ္ခိုင္က ျမန္မာဆန္စပါးလုပ္ငန္း( from A to Z) ဗီယက္နမ္ေနာက္ေရာက္ေနတာကိုအားမလိုအားမရျဖစ္ၿပီး ဖြဘုတ္မွာ ပိုစ္တင္လာတာကိုဖတ္ရေတာ့ တာဝန္ရွိသူလူႀကီးတစ္ေယာက္ အေနနဲ႔ PPP မွာ လႈပ္လႈပ္ရြရြ ေမာင္ၾကက္ဖ မျဖစ္ပဲ တုံ့ေႏွးတုံံ ့ေႏွးျဖစ္ေနတဲ့အေပၚခံစားရပါလားလို႔ၾကားဝင္ပူပန္မိပါတယ္ခင္ဗ်ား။
Gluten (ဂလူတင္) ဆိုတဲ့ ဓါတ္ပစၥည္းတစ္မ်ိဳးကို အားလုံး ၾကားဘူးၾကပါလိမ့္မယ္။က်န္းမာေရးနဲ႔သက္ဆိုင္တဲ့အတြက္ အခ်ိန္အနည္းငယ္မွာပဲလူေတြသတိျပဳမိလာၾကပါတယ္။ဝီကီ ထဲမွာ လိုက္ရွာၾကည့္ေတာ့ storage protein ေတြျဖစ္တယ္။ prolamins နဲ႔ glutelins လို႔သိထားရပါတယ္။ဂ်ဳံ၊ဘာလီ၊ အုတ္၊ ဂ်ဳံ႐ိုင္း (rye) တို႔မွာပါဝင္ၾကပါတယ္။ ေျပာင္း နဲ႔ ဆန္မွာ ပါတဲ့ storage protein ကို တခါတရံ glutens လို႔ေခၚေပမဲ့တကယ္ glutens အစစ္ေတာ့မဟုတ္ပါဘူး။
က်န္းမာေရးနဲ႔ပတ္သက္ၿပီး glutens ကိုဘာလို႔သတိထားေနရသလဲဆိုတာေလ့လာၾကည့္ေတာ့လူခႏၶာကိုယ္မွာ autoimmune reaction မ်ားျဖစ္ေပၚလာႏိုင္လို႔ပဲျဖစ္ပါတယ္။ Glutens ေၾကာင့္ gluten related disorders ေတြျဖစ္တဲ့ coeliac disease, non-coelacanth gluten sensitivity,gluten ataxia စတဲ့ေရာဂါေတြျဖစ္ပြားႏိုင္ပါတယ္။ ဆရာမႀကီးေဒါက္တာခင္ႏြယ္ဝင္းရဲ႕ To a better health Facebook posts ေတြမွာလည္း gluten အေၾကာင္း gluten နဲ႔ဆက္ႏြယ္တဲ့ autoimmune ေရာဂါအေၾကာင္းဖတ္ရပါတယ္။ ဆရာမႀကီး functional medicine အေၾကာင္းေတြကိုျပည္သူေတြအၾကားမွာ ျပန္႔ႏွံ့လာေအာင္အဘိဓမၼာသေဘာထားေတြနဲ႔ ျမန္မာ ဗုဒၶဘာသာ ျပည္သူေတြအၾကားမွာေဆးပညာဗဟုသုတေတြျဖန္႔ေဝေပးေနတာျဖစ္လို႔ သူရဲ႕ဗီဒီယိုေတြကိုနားေထာင္ပါတယ္။တစ္ေနရာမွာ gluten ေၾကာင့္ဘာေတြျဖစ္ႏိုင္လဲဆိုတာေျပာထားတာကေတာ့-- ရင္ပူမယ္၊ေလထေလပြမယ္၊ဗိုက္နာ ဝမ္းေလွ်ာမယ္၊ဝမ္းခ်ဳပ္မယ္၊ autoimmune ျဖစ္လာႏိုင္တယ္၊ ပင္ပမ္းႏြမ္းလွ်မယ္၊ ေသြးအားနည္းမယ္၊ စိတ္ဓါတ္က်ဆင္းမယ္၊အ႐ိုးပါးမယ္ စတဲ့ေရာဂါေတြခံစားရႏိုင္ပါမယ္။ဆရာမႀကီးကျမန္မာႏိုင္ငံမွာ autoimmune ေရာဂါေတြအျဖစ္မ်ားလာတယ္လို႔ဆိုထားပါတယ္။တစ္ေနရာမွာေတာ့စပါးကို GMO ပစၥည္း hybrid rice ေတြထုတ္လုပ္လာတာေၾကာင့္လားလို႔ဆိုထားပါတယ္။ ဒီ hybrid rice ပုလြဲသြယ္-ကယခင္အစိုးရလက္ထက္ စိုက္ပ်ိဳးေရးဝန္ႀကီးက အားေပးလို႔ စိုက္ခဲ့ၾကေပမဲ့ ယခုအခါမွာေတာ့ အဆိုပါ hybrid rice ကိုဘယ္လယ္သမားကမွစိတ္မဝင္ စားေတာ့ပါဘူး။ျမန္မာမွာအမ်ားဆုံးစိုက္ၾကတာက ျပည္တြင္းမ်ိဳးေတြပဲျဖစ္ၾကပါတယ္။
ထိုင္းကေတာ့အကြက္ျမင္တယ္။ Gluten ကိုစားသုံးသူေတြသတိျပဳမိလာေတာ့ berry rice ဆိုၿပီးခရမ္းေရာင္ရွိတဲ့ ဆန္ကိုထုတ္လုပ္ခဲ့တယ္။ မ်ိဳးစပ္ကတည္း က gluten ကိုထုတ္ထားတယ္နဲ႔တူပါတယ္။မ်ိဳးကျမန္ တယ္၊ ျမန္မာျပည္မွာေရာက္ေနၿပီ။ တေလာက berry rice စားခ်င္သူေတြကိုေၾကာ္ျငာဝင္ေနတာေတြ႕တယ္။ Amazon မွာေၾကာ္ျငာဝင္ထားတာကေတာ့တကယ့္ health conscious organic berry rice ပါပဲ။ ျမန္မာမွာ autoimmune ေရာဂါအျဖစ္မ်ားလာတာေၾကာင့္ ဆန္ပဲစားေလ့ရွိတဲ့ျမန္မာေတြအေနနဲ႔ ဆန္ထဲမွာမ်ားgluten ဓါတ္ပစၥည္းေတြမ်ားေနလို႔လားလို႔ သံသယျဖစ္လာဟန္တူပါတယ္။ဒီလို ျပည္သူေတြ awareness ျဖစ္လာတာလည္းေကာင္းပါတယ္။
အရင္ကေတာ့ဆန္ဆိုရင္ က်န္းမာေရးရႈေဒါင့္ကေန GI glycemic index ကိုအဓိကထားၾကည့္ေနရာကေန အခုဆိုရင္ gluten ကိုၾကည့္ရေတာ့မယ္။သုေတသနလုပ္ၾကည့္ဖို႔လိုလိမ့္မယ္။အရင္က ရန္ကုန္ေဆးသုေတသနဦးစီဌာနမွာ ျမန္မာ့ဆန္အမ်ိဳးအစားေတြနဲ႔စပ္လ်ဥ္းလို႔ GI ကို clinically စမ္းသပ္သုေတသနျပဳလုပ္ခဲ့ဘူးပါတယ္။ အခု autoimmune အျဖစ္မ်ားလာဟာ ျမန္မာေတြေန႔စဥ္စားသုံးေလ့ရွိတဲ့ဆန္အမ်ိဳးအစားေတြေၾကာင့္ျဖစ္လာမလားစူးစမ္းေလ့လာထားတဲ့ သုေတသနေတာ့ ရွိေကာင္းရွိႏိုင္ပါတယ္။က်န္းမာေရးနဲ႔ပတ္သက္ၿပီး႐ိုး႐ိုး layman တစ္ေယာက္ျဖစ္ေနလို႔ မသိရပါ။ Nutrition လုပ္ေနတဲ့ San San Myint သိေကာင္းသိႏိုင္ပါမယ္။
တစ္ေနရာမွာ ျမန္မာျပည္လာတဲ့ တိုးရစ္တစ္ေယာက္ကျမန္မာအစားအစာေတြထဲမွာ ဘယ္ၿမိဳ႕နယ္ကဘယ္ဆိုင္ကေတာ့ gluten free food ေတြ ရႏိုင္တယ္ဆိုတာေရးထားတာဖတ္ရပါတယ္။ပုဂံကျမန္မာ ဘူေဖးဆိုင္ေတြကို ေထာက္ခံထားတာဖတ္ရပါတယ္။ ဆိုလိုခ်င္ကေတာ့ စားစရာ နဲ႔ပတ္သက္လို႔ ကမ႓ာကလက္ခံေနတဲ့ product ေတြထုတ္လုပ္သြားႏိုင္မွ ဒီေလာကမွာ ရပ္တည္ႏိုင္ပါလိမ့္မယ္။ အခုကေတာ့ health conscious food ေတြကို လူေတြဟာရွာေဖြစားသုံးလာၾကၿပီျဖစ္လို႔ သမား႐ိုးက်ထုတ္လုပ္မႈေတြအျပင္ ဆန္းသစ္တဲ့ ထုတ္ လုပ္မႈမ်ိဳး ( ဥပမာ fortified rice) ေၾကာ္ျငာအားေကာင္းေကာင္းနဲ႔ variety စုံစုံ ( ဥပမာ ဆန္နီ၊ ေပါင္းဆန္၊ လုံးတီးဆန္၊ berry rice ) ထုတ္လုပ္ၿပီး ေစ်းကြက္အသစ္ေတြရွာေဖြၾကဖို႔ လိုပါတယ္။ျပည္တြင္းေစ်းကြက္မွာ လည္းအခု အာဟာရသိဓၵိဆန္ လိုမ်ိဳးေၾကာ္ျငာအားေကာင္းေကာင္း နဲ႔လုပ္ႏိုင္ရင္( ဥပမာ မ်ိဳးေရြးခ်ယ္ခ်ိန္မွ စ၍ ေစ်းကြက္တင္ခ်ိန္အထိ ) ရည္ရြယ္ ခ်က္ေကာင္းေကာင္းနဲ႔ လုပ္ကိုင္သြားႏိုင္ရင္ျမန္မာ့ဆန္စပါးလုပ္ငန္းေအာင္ျမင္လာႏိုင္ပါတယ္။အခု ျမန္မာဆန္စပါး supply chain ထဲမွာ စင္ကာပူ ကုမၸဏီ Golden Sun Landကထဲထဲဝင္ဝင္ပါဝင္ေနေၾကာင္းသတင္းေတြအရသိရပါတယ္။ Golden Sun Land Co Ltd ဟာ စင္ကာပူ Tampines mall မွာရွိတယ္လို႔သိရပါတယ္။ ႐ုံစပိတ္ရက္တစ္ရက္ေလာက္ေတာ့ MRT စီးၿပီးသြားၾကည့္ရပါအုံမယ္။ဒီကုမၸဏီဟာ ဖီလစ္ပိုင္နဲ႔ ကေမ႓ာဒီးယားမွာ အေတြ႕အၾကံဳရွိၿပီးသားလို႔ သိရပါတယ္။ ဘာပဲေျပာေျပာ သူတို႔ contract farming, supply chain management marketing မ်ားဘယ္လိုလုပ္ၾကလဲ အတုခိုးသင့္ရင္ခိုးရမွာပါ။
ကဲဒီတစ္ခါေတာ့ ဥကၠႀကီးဦးခ်စ္ခိုင္က ျမန္မာဆန္စပါးလုပ္ငန္း( from A to Z) ဗီယက္နမ္ေနာက္ေရာက္ေနတာကိုအားမလိုအားမရျဖစ္ၿပီး ဖြဘုတ္မွာ ပိုစ္တင္လာတာကိုဖတ္ရေတာ့ တာဝန္ရွိသူလူႀကီးတစ္ေယာက္ အေနနဲ႔ PPP မွာ လႈပ္လႈပ္ရြရြ ေမာင္ၾကက္ဖ မျဖစ္ပဲ တုံ့ေႏွးတုံံ ့ေႏွးျဖစ္ေနတဲ့အေပၚခံစားရပါလားလို႔ၾကားဝင္ပူပန္မိပါတယ္ခင္ဗ်ား။
No comments:
Post a Comment