ထိုင္းႏိုင္ငံ က်န္းမာေရးဝန္ႀကီးဌာန က trans fat အသုံးျပဳျခင္းကိုတားျမစ္ပိတ္ပင္ျခင္းသတင္းေတြထြက္ေပၚလာၿပီး အိမ္ေထာင္စုအမ်ားအျပား အၾကား စိုးရိမ္ပူပန္မႈေတြျဖစ္ေပၚလာခဲ့ပါတယ္လို႔ Bangkok Post သတင္းစာကေဖၚျပခဲ့ပါတယ္။ trans fat ေၾကာင့္ႏွလုံးေရာဂါ၊ေသြးတိုးေလျဖတ္ေရာဂါမ်ားျဖစ္ေပၚႏိုင္တယ္လိုေဖၚျပထားပါတယ္။ဒါအျပင္ Type II ဆီးခ်ိဳေရာဂါျဖစ္ေပၚလာႏိုင္တဲ့ အႏၲရာယ္လည္းရွိ ႏိုင္တယ္လို႔ ဆိုၾကပါတယ္။ က်န္းမာေရးဝန္ႀကီးဌာနက trans fat ပါဝင္တဲ့ အစားအစာမ်ားထုတ္လုပ္ျခင္း၊တင္သြင္းျခင္း၊ျဖန္႔ခ်ီျခင္းတားျမစ္ပိတ္ပင္တဲ့အမိန္႔ကိုလည္းထုတ္ၿပန္ခဲ့ပါတယ္။အဆိုပါအမိန္႔ဟာ ၂၀၁၉ ခုႏွစ္ဇႏၷဝါရီလကစ၍အသက္ဝင္မွာျဖစ္ပါတယ္။
Trans fatty acids ဟာ hydrogenated oils ထုတ္လုပ္ရာကေနထြက္လာတာျဖစ္ၿပီး ကိတ္မုန္႔၊ကြတ္ကီး၊မာဂ်ရင္း၊ဒိုးနပ္၊fried fast food (အာလူးေၾကာ္) စာရင္းသြင္းထားတဲ့ cream roll အေအးခံထားတဲ့ ပီဇာမုန္႔ စတဲ့အစားအစာေတြမွာပါတတ္ပါတယ္။ ဒီလိုအစားအစာေတြက်ယ္က်ယ္ျပန္ျပန္႔စားသုံးလာၾကတာကလည္း အေနာက္ပုံစံ လူေနမႈစနစ္မ်ား ပ်ံ ႔ႏွံ ့ဝင္ေရာက္ခဲ့တာေၾကာင့္လို႔ဆိုပါတယ္။ထိုင္းျပည္သူလူထုအၾကားစိုးရိမ္မကင္းျဖစ္ေပၚလာတာေၾကာင့္ စီးပြားျဖစ္ကိတ္မုန္႔ဖုတ္တဲ့ bakeries ေတြဟာသူတို႔ရဲ႕ recipes ေတြမွာ partially hydrogenated oils ေတြျဖဳတ္ခဲ့ၿပီးတျခား Vegetable oils ေတြနဲ႔အစားထိုးသုံးစြဲခဲ့ရပါတယ္။
Trans fat contents in various foods, ranked in g per 100 g
food type
|
trans fat content
|
shortenings
|
10 to 33 g
|
margarine/spreads
|
0.2 to 26 g
|
butter
|
2 to 7 g
|
whole milk
|
0.07 to 0.1 g
|
breads/cake products
|
0.1 to 10 g
|
cookies and crackers
|
1 to 8 g
|
salty snacks
|
0 to 4 g
|
cake frostings and sweets
|
0.1 to 7 g
|
animal fat
|
0 to 5 g
|
ျပည္တြင္းမွာလည္းအိမ္နီးခ်င္းႏိုင္ငံမ်ားအစားအေသာက္မ်ားတင္သြင္းလာလ်က္ရွိရာ ျမန္မာ FDA ၏ခြင့္ျပဳခ်က္ရယူရန္လိုအပ္သည္ဟုစည္းမ်ဥ္းစည္းကမ္းမ်ားသတ္မွတ္ထားရွိပါတယ္-- စီးပြား ကူးသန္းဝန္ႀကီးဌာနတြင္စားသုံးသူေရးရာဦးစီးဌာနဖြဲ႕စည္းတည္ေထာင္ထားရာ က်န္းမာေရး ဝန္ႀကီးဌာန FDA ႏွင့္ညႇိႏိုင္းၿပီး trans fat အစားအစာမ်ားလူထုၾကားသိုမေရာက္ရွိေစရန္အတြက္ထိန္းသိမ္းၾကပ္မတ္မႈမ်ားလိုအပ္ေၾကာင္း တင္ျပရၿခင္းျဖစ္ပါတယ္--
No comments:
Post a Comment